Autobiografija-Dzeka-TrbosekaIzdavačka kuća „Laguna“ predstavila autobiografiju Džeka Trboseka

Izdavačka kuća „Laguna“ predstavila je knjigu za koju se, za sada, veruje da predstavlja dnevničke beleške Džejmsa Viloubija Karnaka, čoveka koji tvrdi da je kao mladić, za kratko vreme, ubio nekoliko žena u londonskom kvartu Vajtčepel.
Naime, pre 125 godina u Londonu je neko vreme harao serijski ubica koji je svoje žrtve, prostitutke, masakrirao i kome je dat nadimak Džek Trbosek. Policija ga nikada nije uhvatila i identitet ubice je ostao misterija, koja ne prestaje da intrigira ljude i s vremena na vreme se pojavljuju „riperolozi“, kako nazivaju ‘stručnjake’ za Trboseka (Ripper) koji nude razne verzije identiteta ovog ubice. Napisano je i more knjiga, a snimljeni su i filmovi o manijaku koji je uživao da raspori svoje žrtve.
Knjiga „Autobiografija Džeka Trboseka“ sa podnaslovom „nedavno pronađeni memoari za koje se pretpostavlja da ih je 20-tih godina 20. veka pisao Džek Trbosek“ i na kojoj kao autor figurira Džejms Karnak je objavljena u Londonu 2012. godine. Alan Harkin, vlasnik i upravnik Muzeja televizije, radija i igračaka u selu Montakjut u Somersetu piše u napomeni o poreklu rukopisa kako je došao do njega. Otkupivši kutiju sa ličnim stvarima strica jedne poznanice, koji je preminuo 1932. godine, na dnu je našao rukopis koji je izgledao veoma staro. Harkin piše da su to memoari osobe po imenu Džejms Karnak koji je tvrdio da je zloglasni serijski ubica Trbosek.
Tekst koji sledi tvrdi Harkin je originalni istorijski rukopis koji nikada ranije nije nigde objavljen. Sledi uvod koji je napisao Pol Berg novinar i urednik, autor više knjiga o Džeku Trboseku, ali ne fikcija već uglavnom policijske građe i drugog materijala koji je prikupio na tu temu.
Berg, koji je čak neko vreme uređivao časopis „Riperolodžist“ i bio angažovan kao savetnik za TV emisije i filmove na tu temu, a sada piše knjigu o svemu što je do sada sakupio i saznao o Trboseku za izdavačku kuću univerziteta Jejl, konstatuje da rukopis koji je našao Harkin liči na izmišljenu priču.
Međutim, on ne isključuje mogućnost da je tekst delimično istinit jer je sigurno nastao na početku 20. veka. Berg ne veruje da je to ispovest vlasnika kutije jer je to bio Hjum Biman, poznati pisac za decu dok je autor teksta cinični, bezobzirni ubica. On dovodi u pitanje i ime koje stoji na rukopisu (Džemsa Karnaka) pošto pretpostavlja da je to pseudonim, ali to bi značilo da se i dalje ne uzna kako se stvarno zvao Trbosek. Berg, koji je dobio rukopis na čitanje 2010. godine pomno ga je analizirao i svoje opaske je priložio na kraju knjige ali on prepušta čitaocima da sami donesu sud.
Harkin, koji je vlasnik rukopisa uveren je da će se o njemu raspravljati godinama jer su mnogi „riperolozi“ već ocenili da ga je pisala osoba koja je bila upoznata sa najsitnijim detaljima slučaja i možda je bila prisutna, ako već nije počinila zločine.

Povezana vest:  Večeras počinje 35. festival monodrame i pantomime