krokodilPrvi Krokodokodil festival literature i ilustracija za decu

Prvi međunarodni festival književnosti i ilustracija za decu „Krokodokodil“ biće održan 19. aprila u Dečijem kulturnom centru Majdan u okviru prvog dečijeg multidisciplinarnog festivala „Propeler“ koji traje tri dana, do 21. aprila.
Kako su na konferenciji za medije objasnili predstavinici Udruženja Krokodil koje organizuje već pet godina međunardni interdisciplinarni festival istog imena, Vlada Arsenijević i Ana Pejović, cilj im je bio da primene isti princip koji koriste kod organizovanja festivala za odrasle i na ovaj dečiji. To znači, da na dinamičan način organizuju književna događaja, uz korišćenje savremenih medija da bi prezentacije književnosti i javnog čitanja, učinili uzbudljivijim, ali estetski prilagođene dečijem uzrastu. Deca, uzrasta od devet do 14 godina, a mogu i mlađa i starija, imaće priliku da vide kako nastaje knjiga i kroz interaktivni multi-medijalni književni događaj upoznaju najistaknutije pisce i ilustratore za decu – iz Beograda: Jasminku Petrović i Boba Živkovića i goste iz Zagreba Darka Macana i Anu Đokić.
Kako je kazao Arsenijević, program će voditi Raša Popov, uz podršku Krokodilovih stalnih voditelja Ivana Bevca i Kruna Lokotara, uz muzičku podršku benda EPP. „Sveopšti cilj ovog festivala je osnaživanje kulture čitanja i popularizacija knjige među najmlađom generacijom budućih čitalacfa, ali i oživljavanje scene dečije književnosti koja je dugo vremena smatrana manje važnom, pa i manje vrednom, od književnosti za odrasle“ istako je Arsenijević.
Pored ovog centralnog programa koji počinje u 13 časova i tokom koga će publika moći da prati kako se piše knjiga, kakvu ulogu ima autor, a kakvu ilustrator u tom stvaranju, ovaj jednodnevni događaj ima još dve celine kreativne radionice i bazar. Kreativne radionice koje počinju u 10 časova posvećene su velikanima domaće i svetske književnosti za decu: Astrid Lindgren („Pipi duga čarapa“), Johani Špiri (Hajdi), Dušku Radoviću i Đaniju Rodariju (Jezičke igre).
Na Bazaru u dvorištu Majdana koji će trajati ceo dan učestvovaće izdavači „Kreativni centar“, „Laguna“ i “ Booka“, Dečija redakcija RTS-a, „Politikin zabavnik“, dve ambasade: Italije i Švajcarske i SGS.
„Krokodokodil“ se posebno zahvalio mladoj organizaciji „Obrazovanje i kultura“ koju je osnovala književnica za decu Jasmika Petrović za učešće u organizaciji ovog prvog festivala literature i ilustracija za decu.

Povezana vest:  Zandonaieva „Frančeska da Rimini“ 16. marta