svetlana_jovaovic_izlozbaIzložba Svetlane Jovanović
Samostalna izložba slika Svetlane Jovanović „Četiri elementa: voda, vazduh, vatra, zemlja“ biće otvorena u utorak, 6. aprila, u Galeriji „SULUJ“.
Iz te Galerije je najavljeno da će umenica prikazati ciklus slika (pigmenti na papiru), različitih dimenzija, nastalih 2004. i 2005. godine koje su rezultat istraživanja suštine materije u odnosu na sliku kao klasični medij.
U saopštenju autorka navodi da su ta četiri elementa (voda, vazduh, vatra, zemlja) po učenju antičkog mislioca Empedokla, koren svih stvari i da stvari nastaju spajanjem i mešanjem tih elemenata pomoću ljubavi.
Ona je inspiraciju pronašla i u simbolici broja četiri koji je u različitim tradicijama arhetip kojim se označavaju bitni aspekti pojavnosti sveta. „To je simbol materije, racionalnog, a pojavljuje se u različitim arhetipskim modelima izražavanja i prikazivanja“, navodi umetnica u tekstu saopštenja.
Jovanovićeva je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a na Univerzitetu umetnosti je magistrirala na višemedijskoj umetnosti. Član je ULUS-a od 2004. godine, a do sada je realizovala osam samostalnih i učestvovala je na više kolektivnih izožbi.
Izložba će biti otvorena do 17. aprila.
Povezana vest:  "Šuma blista" podelila publiku i pozorišne kritičare