Machu_PicchuMaču Pikču ponovo otvoren za posetioce
Sveti grad Inka Maču Pikču, koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda u Peruu, od danas je ponovo otvoren za posetioce nakon što je početkom februara zatvoren zbog izuzetno obilnih kiša i klizišta, u kojima je oštećena jedina železnička veza sa ovim lokalitetom.
Prema rečima zamenice ministra za trgovinu i turizam Mare Seminario, poznato istorijsko svetilište od jutros je posetilo više stotina stranih turista, javio je AP.
U ceremoniji otvaranja izgubljenog grada Inka pored brojnih peruanskih zvaničnika, učestvovala je i čuvena američka glumica Suzan Sarandon.
Zbog velikih poplava i klizišta koje su one izazvale, u januaru je obustavljena jedina železnička linija koja vodi do ruševina od grada Kusko, glavnog grada istoimenog regiona u centralnom Peruu, te je u Andima ostalo zarobljeno oko 4.000 turista, od kojih su mnogi spaseni helikopterima.
Privatni i javni sektor su odlično obavili posao, izjavio je ministar za trgovinu i turizam Perua Martin Perez, komentarišući popravku oštećene pruge, piše britanski „Gardijan“.
Maču Pikču, grad iz 15. veka, najposećeniji je lokalitet u Južnoj Americi sa preko 2.000 turista dnevno, koji, prema podacima ministarstva finansija Perua, donosi 90 odsto ukupnih prihoda zemlje od turizma.
Procenjuje se da je Peru, otkako je Maču Pikču bio zatvoren, dnevno gubio oko milion dolara prihoda.
Povezana vest:  Odlazak Vlaste Velisavljevića