little wooden things 717x352MIKSER FESTIVAL 2013 I ŠUMARSKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU RASPISUJU MEĐUNARODNI KONKURS ZA DIZAJN MALI DRVENI PREDMETI

U saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, organizacija Mikser raspisuje međunarodni konkurs za dizajn, pod nazivom „Mali drveni predmeti“. Cilj konkursa je da se kreiraju zgodni drveni predmeti koji mogu da stanu u dve šake, pametna i duhovita dizajnerska rešenja za obične predmete, koji se svakodnevno koriste, vole, čuvaju i poklanjaju. Javni poziv je otvoren za pojedince i grupe autora, iz celog sveta, bez obzira na godine i profesiju, od 24. aprila do 20. maja 2013. godine, a svaki učesnik može da pošalje više idejnih rešenja. U prvom krugu selekcije Mikser žiri će odabrati rešenja koja će biti izložena na Mikser Festivalu od 28. maja do 2. juna 2013. Predmeti koji na festivalu dobiju najviše glasova publike proizvodiće se pod etiketom Mikser Design, i naći u prodaji u Mikser House-u.
Poseban izazov za učesnike je da predmete koji se inače prave od drugih materijala, osmisle u drvetu, dodajući im toplinu i taktilnu vrednost ovog materijala. Osim što bi nadahnuli svakodnevnu rutinu toplinom drveta, konkursni radovi bi trebalo i da unaprede tehničke karakteristike i funkcionalnost predmeta. Ukoliko namena predmeta to zahteva, mogu se koristiti i drugi materijali osim drveta, ali tako da u finalnoj izradi ne čine više od 15 odsto.
Važno je da predmeti imaju upotrebnu vrednost, poput predmeta za domaćinstvo, kancelarijskog materijala, igračaka, suvenira, različitih pomagala, itd., koji nude inovativna, a racionalna rešenja za svakodnevne potrebe. Kriterijumi koje će Mikser žiri pri ocenjivanju posebno uzeti u obzir su: inovativne karakteristike koje unapređuju kvalitet savremenog života, ergonomija, mogućnost ekološki održive i ekonomski racionalne proizvodnje; upotreba otpadnog drvenog materijala, emocionalna vrednost, kulturni uticaj.
Kreativno odeljenje Mikser House-a odabraće radove koji će biti predstavljeni javnosti na predstojećem Mikser Festivalu. Tokom šest festivalskih dana, Mikser žiri i publika festivala, zajedno će odabarati radove koji će biti proizvedeni pod etiketom Mikser Design, i moći da se kupe u Mikser House-u.
Detaljno uputstvo i elektronska prijava : www.competitions.mikser.rs/wooden-things. Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Miksera 22. maja 2013.

Povezana vest:  Predstavljen roman "Ravnoteža" Svetlane Slapšak