Cezar - Natalie Dessay i David Daniels 3Julije Cezar sutra u Cineplexxu

Direktan prenos Hendlove opere „Julije Cezar“ iz Metropolitena u bioskopu „Cineplexx Delta City“ u Beogradu zakazan je za sutra, 27. aprila, u 18 časova. Ovo će biti poslednji prenos u prvoj sezoni prenosa u bioskopu, koju je činilo ukupno 12 operskih naslova.
Reditelj opere je Dejvid Mekvikar, kome će „Julije Cezar“ biti drugo ostvarenje u ovoj Metropolitenovoj sezoni. U nameri da istakne glavne teme – ljubav i rat – reditelj u dinamičnom izvođenju spaja elemente baroknog pozorišta i britanskog imperijalizma u 19. veku.
„Julije Cezar je kaleidoskopska opera – delimično komična, delimično tragična pustolovna priča. Postoji drama, romansa, politika, složeni porodični odnosi, ali i istinska emocija i tragedija“, pojašnjava Mekvikar. „To je čudo koje mi je omogućilo da izrazim sve ono što smatram važnim za operu.“
Naslovnu ulogu, imperatora Cezara, tumači Dejvid Danijels. Kleopatru izvodi Natali Disej, dok su u ostalim ulogama Alis Kut, Patriša Bardon, Kristof Dumo i Gvido Lokonzolo.
Tokom sezone 2012/2013. posetioci bioskopa „Cineplexx“, poštovaoci opere, uživali su u grandioznim scenografijama Metropolitenove scene i bogatim kostimima, dok su se na velikom platnu smenjivale najpoznatije opere: „Aida“, „Rigoleto“, „Bal pod maskama“, „Ljubavni napitak“, „Otelo“, ali i retko izvođene: „Titovo milosrđe“, „Parsifal“, „Trojanci“ i „Marija Stjuart“. Na velikom platnu našle su se i dve premijere – „Frančeska da Rimini“ i „Bura“. Posetioci opere u bioskopu slušali su najtraženije operske pevače današnjice: Anu Netrebko, Elinu Garanču, Roberta Alanju, Jonasa Kafmana, Marijuša Kvjecjena, Rene Fleming i mnoge druge. Najviše interesovanja izazvala je Verdijeva opera „Rigoleto“, u potpuno novoj modernoj produkciji, u kojoj je naslovnu ulogu pevao slavni srpski bariton Željko Lučić.
Početak naredne sezone direktnih prenosa očekuje se početkom oktobra ove godine i obuhvatiće 10 opera, o čemu će uskoro biti više informacija.

Povezana vest:  Klub knjižara Kreativni centar i na Novom Beogradu!