le-petit-patissierProdato Sutinovo platno za 18 miliona dolara

Platno Haima Sutina „Mali poslastičar“ prodato je sinoć za 18 miliona dolara na aukciji u Njujorku, što je svetski rekord za delo tog ruskog slikara.
Aukcijska kuća Kristi, koja se nadala tom rekordu, postavila je to platno na aukciji kao favorit. Na toj aukciji prodata su druga dela za ukupno 158,5 miliona dolara.
Iako je „Mali poslastičar“ naslikan oko 1927. godine ispunio misiju, jedno drugo platno nije prodate sinoć. Reč je o platnu „Portret gospođe Matis u kimonu“ Andrea Deren, naslikanom 1905. godine. Delo je predstavljeno kao jedno od najznačajniji dela na aukciji I procenjeno je na 15 do 20 miliona dolara.
Predstavnici Kristi su naveli da je to jedno od najbolji dela jednog osnivača fovizma.
Sutinovo platno je šesto delo prodato na aukciji. Ovo platno je pre prodaje bilo procenjeno na 16 do 22 miliona dolara. Delo je kupio jedan kineski kolekcionar.
Haim Sutin (1893-1943) je ruski ekspresionistički umetnik, jevrejskog porekla, rođen u današnjoj Belorusiji. Živeo je 30 godina u Parizu.
Sutinovi likovi su izobličeni i deformisani, što je posledica njegovog teškog zivota. Na portretima prikazuje usamljene I depresivne ljude koje život nije štedeo.
Njegova poznata dela su „Dečak iz zbora“, „Zaklani vol“, „Pejzaž“ I „Žena u crvenom“.
Na aukciji je prodato 47 dela, među kojima platno Marka Šagala „Tri akrobate“ (1926) za 13 miliona dolara i neka dela Pabla Pikasa.

Povezana vest:  Hiljadu njegovih poljubaca - roman koji vraća nadu u ljubav