Prvi put na sceni Srpskog narodnog pozorišta, jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, Haris Pašović, postaviće dramsku predstavu „Mefisto”, po romanu Klausa Mana. Predstava je jedan od najznačajnijih projekata Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, u okviru programskog luka „Tvrđava mira”, a upravo ovim značajnim umetničkim poduhvatom biće spuštena zavesa na veličanstvenu 161. sezonu najstarijeg nacionalnog teatra. Predstava „Mefisto”, koja će biti izvedena 12. i 14. jula, okupiće preko 40 aktera, uz velikane srpskog glumišta – Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će nakon 30 godina ponovo biti na sceni Srpskog narodnog pozorišta, rame uz rame sa prvacima Drame SNP-a, Gordanom Đurđević Dimić, Jelenom Antonijević i mnogim drugima.

„Velika je, za mene, čast i radost raditi u gradu u kom sam umetnički formiran, gde sam završio Akademiju, ali je i posebna čast raditi u najstarijoj pozorišnoj insitituciji na Balkanu, sa zaista sjajnim umetničkim ansamblom”, ističe reditelj, Haris Pašović.

Povezana vest:  Premijera mjuzikla "Glavo luda" na Terazijama

Predstava „Mefisto” deo je programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, koji će se tokom juna i jula kroz teoriju i angažovanu umetnost baviti promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje.

„Pozorišni spektakl u umetničkom i produkcijskom smislu koji se ne sme propustiti i dolikuje godini titule Evropske prestonice kulture. Autentičnost ovog dela nikada nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Štaviše, uveren sam da zahvaljujući najvećim regionalnim umetničkim imenima evropskog kalibra u najstarijem nacionalnom teatru, ovo će biti predstava koja se pamti.”, objašnjava direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom jeziku - "Beležnice" Žozea Saramaga

Sjajna sezona Srpskog narodnog pozorišta započeta spektakularnom operom „Aida” pod otvorenim nebom, uz 12 premijeranih izvedbi, dva nova festivala, nebrojenim pozorišnim nagradama završiće se ovim specifičnim projektom, koji obuhvata impozantne podele, veliki ansambl, aktuelnu tematiku i značajnu koprodukciju.

„Ogroman je izazov u ovakvom trenutku postaviti jednu tako veliku i složenu produkciju kakav će biti naš „Mefisto”, više je razloga da se u taj izazov upustimo. Za mene možda najvažniji što spajamo  generacije, onu  koja je sa Harisom Pašovičem osnovala „Promenu” , teatar koji je svojevremeno bio pokretač  nečeg novog u teatarskom životu bivše Jugoslavije, i generaciju mladih glumaca koja je takođe preko obnovljenog  teatra „Promena” skrenula pažnju na sebe i počela da menja teatar u Srbiji,  objašnjava, Milovan Filipović, direktor Drame  Srpskog narodnog pozorišta.

Povezana vest:  Predstava: "Staklena menažerija" 18. i 19. marta u Domu omladine

Pored glumaca Mirjane Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će nakon više od tri decenije ponovo igrati na sceni najstarijeg srpskog teatra, tu je sjajan ansambl SNP-a:  Gordana Đurđević -Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Strahinja Blažić, Draginja Voganjac, Mia Simonović, Dušan Vukašinović, Stefan Vukić, Milica Grujičić, Dimitrije Dinić, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Lazar Jovanov, Gordana Kamenarović, Milorad Kapor,Miloš Lazić, Alisa Lacko, Tijana Maksimović, Peđa Marjanović, Bojana Milanović, Mina Pavlica i drugi. Dramaturškinje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreograf gost iz Brisela Zoltan Vajakula. Kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić.

Foto: SNP V. Veličković