PutovanjaTematske celine na izložbi ŽIVEO ŽIVOT

Međunarodna izložba lepog života od ’50-te do ’90-te, koja će biti otvorena 4. juna u Galeriji Robne kuće „Beograd“ (Knez Mihailova br. 5) predstaviće veliki broj tematskih celina koje su obeležavale život građana u ovom periodu.
„Crveni kiosk“
Nezaobilazan deo nekadašnjeg svakodnevnog života, uvek blizu kad se ogladni. Viršle barene u rosfraj loncu služile su se u zemički sa razređenim senfom uz jogurt iz trouglastog tetrapaka. Ispred crvenog kioska često je bio dugačak red, prodavačice u belom i borosanama znale da budu neljubazne, zemičke ponekad bajate, ali mnogi se sećaju sjajnog ukusa „viršli uličarki“. Da li je u pitanju nostalgija ili su one zaista bile dobrog kvaliteta, probajte tokom izložbe „Živeo Život“ i procenite sami.
„Na njih smo bili ponosni“
Radivoj Korać, Dragan Džajić, Mate Parlov, Bojan Križaj, Matija Ljubek, rukometna reprezentacija ’72, košarkaška petorka ’75. i mnogi drugi. Heroji kojima smo se radovali, za koje smo navijali i koji su nam bili uzori.
„Brzine idu u H“
Početkom ’60-tih godina, Fiat-Zastava 750, popularni „fića“ postao je narodni automobil i bio je pristupačan svim radnim ljudima jer je mogao da se kupi na kredit. Ali, ubrzo se pojavio Fiat 1300 koji je odmah dobio nadimak „tristać“ i onaj ko je u njega uskočio iz „fiće“ smatrao je da je napredovao u životu. Uz hologramske projekcije u čuvenim četvorotočkašima provozajte se kroz ulice starog Beograda.
„Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba“
Zakonom o školstvu iz 1952. godine uvedeno je obavezno osmogodišnje, umesto dotadašnjeg četvorogodišnjeg obrazovanja, a sa rastom standarda, industrijalizacijom i masovnom migracijom iz sela u gradove, sve veći procenat đaka je posle obavezne „osmoletke“ odlazio u srednje stručne škole i gimnazije. Škole su imale obavezu i da vaspativaju decu i održavane su brojne i raznovrsne vannastavne aktivnosti koje su bile besplatne. „Živeo život“ predstaviće instalaciju učionice iz ’70-tih, prve kompjutere, đačke uniforme, podsetiti na zaboravljene školske predmete kao što su bili domaćinstvo ili, pak, ONO i DSZ i otkriti kako su se birali predsednik odeljenske zajednice, sekretar, blagajnik i higijeničar.
„Samoposluga“
Prvi komentar na samoposlugu bio je: „Narod će sve ovo da pokrade! Sva roba za izvol’te! Sve se stavlja u žičanu korpu, pa na kasu i ko ne bi odoleo da nešto spusti u džep?“ Ali, vrlo brzo, u svim gradovima na najboljim lokacijama samoposluge zamenjuju piljare, bakalnice i postaju simboli novog doba, ostvarenje sna o boljem životu, dostupnosti materijalnih dobara svim građanima, ali, pre svega, simbol poverenja. Metalne kase i rafovi puni popularnih domaćih proizvoda uz muziku iz serije „Vruć vetar“ na izložbi „Živeo Život“.
„Kombinovana soba – model ’70.“
Standardna soba se sastojala od dva kauča, dve fotelje, stočića, garderobera, vitrine, televizora. Uz to još tapete, tepih i zavese, pa je dnevna soba novog stana zadovoljne porodice bila spremna. U kombinovanoj sobi se okupljala porodica da gleda „Laku noć, deco“ pre Dnevnika, Dnevnik i „crni sneg“ posle Dnevnika.
„Menza“
Radni ljudi su nekada dobijali „topli obrok“ na posebno određenim mestima, „menzama“ ili „restoranima društvene ishrane“. Bili su to ukusni, kalorični i obilni obroci. Nezaobilazni su bili pasulj sa kobasicom, gulaš sa makaronama, krompir paprikaš, pilav, đuveč, a za dezert pita s jabukama, puding ili kompot. Vredi probati.
„Moda“
Od suknje napravljene od punog kruga i marama koje su štitile kosu dok se vozi vespa, strukiranih odela sive boje i mokasina iz pedesetih, preko mini sukanja, najlon čarapa i šuškavaca iz šezdesetih, do hipi odeće iz sedamdesetih i garderobe koja se šila u kućnoj radinosti po šnitovima iz Bazara, Praktične žene ili Burde i stizala iz domaćih modnih kuća Beko, Kluz, Mura, Varteks, Centrotekstil, do helanki, farmerki visokog struka i naramenica iz osamdesetih… Modni vremeplov tokom „Živeo Život“.
„Ponovo radi bioskop“
U prizemlju izložbenog prostora posetioce čeka pravi mali bioskop. Uz zvuk krckanja semenki mogu se pratiti legendarni sportski mečevi, najpopularniji TV kvizovi, a u večernji termin rezervisan je za bisere domaće i svetske kinematografije.
Tokom izložbe posetioci će imati priliku da uđu u nekadašnji gradski i međugradski autobus i krenu u svojevrsnu vožnju njima, učestvuju u turniru igranja klikera ili preskakanju lastiša, budu posluženi crnom kafom i ratlukom, preslušaju stare muzičke hitove, preko posebno patentiranog uređaja osete miris „Briona“, sladoleda od vanile na točenje, cigaret-žvaka i još mnogo toga.
Multimedijalna, interaktivna izložba „Živeo Život“ realizovana je u saradnji sa brojnim institucijama. Projekat su podržali Muzej grada Beograda, Muzej nauke i tehnike, Pedagoški muzej, Muzej detinjstva, Muzej automobila, Narodna biblioteka Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Radio-televizija Srbije, SKC, Tehnološki fakultet, Akademija umetnosti, OŠ Kralj Petar II, OŠ Josif Pančić, Turistička organizacija Beograda, Robna kuća „Beograd“ i mnogi drugi.
Prvi deo izložbe „Živeo Život“ trajaće od 4. juna do 31. jula, a drugi od 20. septembra do 31. decembra u RK „Beograd“, a od početka sledeće godine postavka će biti predstavljena u zemljama regiona.

Povezana vest:  O životu, slavi i traumama – autobiografija Šeron Stoun „Lepota drugog života“ u prodaji od 11. oktobra