Noc muzeja - Vojni muzejNoć muzeja X – jubilej koji je ispunio očekivanja

Noć muzeja je sinoć održana u 40 zemalja Evrope, 68 gradova Srbije, 60 lokacija u Beogradu i 345 u celoj Srbiji. Jubilarna, 10. Noć muzeja u Srbiji potvrdila je svoj značaj čvrsto držeći treće mesto po veličini i značaju u Evropi.
Dobro raspoloženje bilo je znak raspoznavanja na ulicama Beograda, Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Subotice, Niša, Bora, Gornjeg Milanovca, Bele Crkve, Smedereva, Čačka…
Beograd je zabeležio 190.000 poseta na 60 lokacija sa 115 sadržaja koje je videla 21.000 posetilaca prestoničke Noći muzeja. Najveće interesovanje izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, život Obrenovića u Konaku Kneza Miloša ali i novo zdanje Kinoteke i Palata Srbije.
Tajnu lokaciju – beogradsku mumiju, u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, videlo je 550 najvernijih fanova Noći muzeja.
Novi Sad je u Noći muzeja zabeležio 120.000 poseta, a građane vojvođanske prestonice najviše su zanimali programi koje su pripremili Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Galerija Matice srpske. Čekalo se u redovima za ulazak u unutrašnjost sata na Petrovardinskoj tvrđavi, brod Rečne flotile, kao i za program „Lice sa novčanice“ u OTP banci.
Gerilski mural na kući Đure Jakšića naišao je na pravo odobravanje posetilaca jubilarne Noći muzeja u Kragujevcu koji je u noći 18. maja zabeležio više od 20.000 poseta. U Muzeju stara livnica izložba fotografija „Zastava oružja“, Narodni muzej ali i koncerti Block Out-a i Parlamenta držali su budnim posetioce Noći muzeja u ovom gradu.
Bor je uz lepo vreme i 2.000 poseta predstavio rituale i običaje iz gradske i seoskih sredina srpskog i vlaškog stanovništva kada su svadbe u pitanju. Izložbu pod nazivom „Udaj se za mene“ upotpunile su modna revija venčanica i blokovi ljubavne poezije i aforizama na temu braka.
U Šapcu, na 13 lokacija, najčešće su u Noći muzeja šetale porodice sa decom. Najpopularnija je bila izložba modela šešira u Narodnom muzeju kao i obeležavanje 200. godišnjice od izlaska prvog dnevnog lista „Novina serbskih“.
Na severu Srbije, u Subotici, najviše se šetalo kroz Gradski muzej čija je izložba bila posvećena 225 godina od rođenja Vuka Karadžica i 165 godina od pobede njegove reforme. Reklame u Vojvodini od 1941. godine izazvale su veliku pažnju pa su subotički muzeji, galerije i izložbeni prostori zabeležili 12.000 poseta u samo jednoj noći.
Od 17 lokacija u Nišu, najinteresantnije za obilazak bili su Narodni muzej, u kome je otvorena izložba skulptura vajara Antuna Augustinčića, Ćele kula ali i dečja izložba „Budućnost u boji“ u Dečjem centru Niš
Noć muzeja je značajan jubilej, desetu manifestaciju, sa ponosom obeležila tako što je u prestonici otvorila vrata značajnih institucija, ponudila rekordan broj premijera i pokrenula važne inicijative.
Nacionalni sponzor ovogodišnje Noći muzeja je Viasat History Kanal. Prijatelj jubileja je Kompanija Telekom Srbija sa brendom MTS. Beogradski sponzor je Koka Kola kompanija. Desetu Noć muzeja podržali su i Alpha banka i FIAT a posebnu zahvalnost dugujemo Ambasadi SR Nemačke i Ambasadi Brazila u Beogradu.
Noć muzeja se zahvaljuje svim posetiocima, medijima, sponzorima i prijateljima.

Povezana vest:  MIKSER U BRISELU - SERBIA IN REDESIGN