Mica-Popovic-Luka-u-ZadruU maju završetak obnove galerije Miće Popovića
U maju bi trebalo da se završi potpuno obnavljanje bivše kuće Marjana Katića, jednog od nalepših zakonom zaštićenih starih zdanja u Loznici, gde se nalazi Galerija legat našeg velikog umetnika Miće Popovića i njegove supruge Vere, takođe znamenitog slikara.
Direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadžić“ Dajana Đedović rekla je danas Tanjugu da bi svi radovi, koji obuhvataju potpunu rekonstrukciju objekta, u kome je Stalna postavka slika supružnika Popović, trebalo da se završi do sredine maja.
Ona je podsetila da su sada u toku zahtevni radovi na obnavljanju fasade koja je ukrašena različitim elementima gipsane plastike, pošto su ranije obavljeni zahvati na preuređivanju unutrašnjosti i krovnog dela objekta, a sve bi trebalo da se zavši do sredine maja.
Projektom su obuhvaćene građevinske intervencije, zamena krova, obnavljanje fasade i drugi radovi u vrednosti od 3.600.000 dinara, a novac su, u jednakim iznosima, obezbedili Ministrstvo ekonomije i regionalnog razvoja – Sektor za turizam i grad Loznica, navela je Đedovićeva.
Nekadašnja kuća Marjana Katića, izgrađena 1876. godine, jedna je od retkih sačuvanih starih zgrada u Loznici i, s obzirom na određene arhitektonske karakteristike koje poseduje, zaštićena je kao spomenik kulture.
Galerija legat, za koju je umetnik odabrao 20 svojih slika, 18 grafika, dve mape sa grafikama i dva crteža, knjige o njemu i one koje je on pisao o slikarstvu, otvorena je 28. oktobra 1989. godine, a prethodno je Popović proglašen za prvog počasnog građanina Loznice.
Tri godine kasnije, Gelerija, koja deluje u okviru Centra za kulturu, upotpunjena je sa šest dela slikareve supruge Vere i nekim ličnim predmetima slikara, a smeštena je u centru grada, u ulici Jovana Cvijića.
Popović je rođen u Loznici 12. juna 1923, a umro u Beogradu 22. decembra 1996. godine.
Bio je član SANU, jedan od naših najvećih slikara 20. veka i svestrani stvaralac – od filmske režije, scenografije, likovne estetike i književnosti do niza drugih umetničkih disciplina.
Povezana vest:  Izložbu Mire Brtke - ''Refleksije'' posetile poznate beogradske dame