lagunaknjige logoLagunina tribina: pisci o svojim i tuđim knjigama

Laguni je ponovo pošlo za rukom da iznenadi medije sjajno osmišljenom književnom tribinom koja je održana u kafeu knjižare „Delfi“ u SKC sa piscima Vladimirom Arsenijevićem i Pavlom Zelićem sa kojima je razgovarala urednica Ivana Misirlić Bigard.
Misirlić je izuzertno vešto vodila razgovor da bi navela Arsenijevića da predstavi svoj, upravo objavljeni, roman „Let“, da to isto, zatim, učini mladi autor Zelić kome je „Laguna“ objavila debitantski roman „Peščana hronika“.
Provokativnim pitanjima ih je uvukla da uzajamno komentarišu dela prisutnog kolege a zaim je usledio razgovor trojke o dvema novim prevedenim knjigama koje ne pripadaju komercijalnoj već „ozbiljnoj“ književnosti, romanima „Promena“ kineskog nobelovca Mo Jena, i „Bezumlje“ veoma cenjenog salvadorskog pisca Orasija Kasteljanosa Moje.
Razgovor, koji je nesumnjivo iskorak iz dosadašnje prakse književnih skupova kod nas, na temu četiri romana, bio je izuzetno zanimljiv, čak uzbudljiv i provokativan, jer se učesnici nisu trudili da sakriju šta stvarno misle o ovim knjigama.
Najmanje su bile zanimljive, ali barem veoma informativne, kratke prezentacije sopstvenih romana ali su to oba pisca već iznela kroz intervjue u medijima, pa i nisu bile novost za okupljene predstavnike tih medija.
Bilo je zabavno i iznenađujuće kako su njih dvojica isčitala roman svog kolege, ali su obojica, i to ne iz kurtoazije, imali lepo mišljenje o ova dva nova romana na našoj književnoj sceni koji su svaki na svoj način značajna novina.
Pisac „Potpalublja“ koje ga je učinilo najmlađim dobitnikom Ninove nagrade, Arsenijević otisnuo se u neistražene vode termatski gledano ljubavnog romana a vremenski lociranog u prvu polovinu (do 1937) 20. veka u Srbiji i kraljevini Jugoslaviji.
Mladi Zelić (1979) koji se već afirmisao kao autor žanrovskih priča u domenu fantastike, horora, sf-a ipak je novajlija kao romansijer i donosi sveži dah u srpsku žanrovsku prozu kojoj je baš „Laguna“ obezbedila mesto u mejnstrim literaturi.
Mnogo više se moglo saznati o romanu najnovijeg nobelovca Mo Jena jer dok ga je Zelić hvalio kao zanimljivu memoarsku prozu, Arsenijević se zapitao šta je taj autor još napisao da bi osvojio Nobela. Misirlić ga je umirila da već do sajma knjiga stiže njegov drugi roman „Žaba“ koji će pokazati literarne kvalitete dostojne visoke nagrade.
Kada se povela reč o „Bezumlju“ Moje tu nije bilo razmimoilaženja već su se svi složili da se radi o izvanrednom, potresnom delu koje je Arsenijević odmah preporučio komitetu za dodelu Nobela. Svakako obe knjige zavređuju, mnogo više pažnje čitalaca od one koju su im do sada pokazali.

Povezana vest:  Ovacije za Milutina!