narodno_pozoriste_beogradPutevi savremene drame regiona u Narodnom pozorištu
Pod nazivom „Putevi savremene drame u regionu“, u Narodnom pozorištu u Beogradu, od 9. do 15. aprila, biće upriličena javna čitanja savremene drame.
Svakoga dana, počev od 17 sati, biće čitana jedna od šet drama iz regiona i nagradjeni tekst na konkursu za novi domaći tekst Sterijinog pozorja.
Pored teksta Petra Mihajlovića „Radnička hronika“ nagradjenog na Sterijinom pozorju, reč je o dramama Mirjane Drljević („San o Sv.Petaru Cetinjskom“), Almira Imširevića („Mousefuckers“), Žanine Mirčevske („Ždrelo“), Dore Delbianko („Odron“), Radmile Smiljanić („Balon od kamena“) i Simona Semeniča („5 dečaka“).
Uz javno čitanje tekstova, 11. aprila biće održana i tribina o afirmaciji domaćeg dramskog teksta u zemljama regiona. Biće reči i o razmeni iskustava i razmotrene mogućnosti za zajedničke projekte i sistemsko umrežavanje informacija.
Na tribini će učestvovati gostujući dramski pisci Mirčevksa (Slovenija), Imširević (Bosna i Hercegovina), Delbianco (Hrvatska), kao i domaći dramaturzi Miroslav Radonjić (Sterijino pozorje), Aleksandar Milosavljević (upravnik SNP-a), Slavko Milanović (Narodno pozorište Beograd), dramski pisci Milan Marković i Maja Pelević i rediteljka Ana Tomović.
Povezana vest:  Izložba “Usitnjavanje-Priča o avanu”