Omnibus Plus plakatOmnibus plus – predstava u kojoj glume gluve i nagluve osobe otvara drugi P(h)antomfest

Na drugom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 28. i 29. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno prikazana pozorišna predstava „Omnibus plus“ u režiji Trajčeta Gjorgieva nastala u produkciji Festivala, u kojoj glume članovi pomenute organizacije: Đorđević Snežаnа, Asanović Aleksandra, Demirović Miodrаg, Rаmаdаnović Goran, Spasić Ivica, Demirović Velizar i Demirović Ninoslav.
Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 28. juna od 20.10h u sali Doma vojske.
Ova pantomimska predstava u kojoj igraju gluve i nagluve osobe bazirana je na adaptaciji nekih od najpopularnijih svetskih pantomimskih etida, izvođenih od strane skoro svih značajnijih svetskih pantomimičara.

Delovi omnibusa su:
Suncokret
David i Golijat
Lutkar
Lift
Bioskop
Western Saloon

„Adaptacija korespondira sa vremenom u kojem živimo i predstavlja komentar problema i dilema koje nas kao ljudska bića muče. Ovi problemi i dileme su razmatrane filozofski i sa izvesnom komičnom distancom što je bilo i neminovno u radu sa ovom sjajnom ekipom, koja sve više i više ulazi u tajne scenskog pokreta i pantomime, te se saživljava sa istim tim problemima i situacijama, pritom žestoko ulazeći u scenski konflikt, goreći u želji da budu što tačniji, sceničniji, interesantniji – glumci“, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev, i dodaje: „I to je logično, jer radeći po drugi put sa ovom ekipom i sa još nekoliko novih članova koji su se priključili, stičem utisak kao glumac, pantomimičar i reditelj da čovek može štošta da nauči iz tog njihovog sveta tišine u kojem žive. Pritom se oni svakodnevno hvataju u koštac sa teškom stvarnošću, realnim životom i realnim problemima, i sve to pokušavaju da upotrebe na sceni. I to, nadam se, uspešno. Dočaravajući taj svoj ego i ličnost publici, oni više nisu „ONI“… „ONI“, postaju moji, vaši, naši, glumci iz udruženja…glumci iz Vranja, pantomimičari iz Vranja. Retko se koji grad može pohvaliti da ima svoju grupu pantomimičara. Vranje ih sada ima. Srećno!“
Tokom dva dana u Vranju će u Domu vojske biti izvedene četiri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i dve predstave pantomime sa gluvim i nagluvim glumcima). Pored „Omnibus plus“ igraće se i predstava iz Rumunije „Nas dvoje“, „Noć/Romeo i Julija“ iz Srbije i „Izuzeci od gravitacije“ specijalnog gosta iz Amerike – Avnera Eisenberga.
Predstava „Noć/Romeo i Julija“ je pobednik konkursa koji je P(h)antomfest raspisao za najbolju predstavu pantomime u Srbiji sa gluvim i nagluvim glumcima. Glavni akteri ove predstave su članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Kragujevca.
Avner Eisenberg sa svojom novom predstavom „Izuzeci od gravitacije“ („Exceptions to Gravity“) stiže čak iz Amerike na P(h)antomfest. Reditelj I glumac ove predstave je i osnivač trupe The Eccentric Company koja sa svojim predstavama gostuje svuda po svetu razbijajući jezičke i kulturne barijere.
Rumunska predstava „Nas dvoje“ urađena je u produkciji „Passe-Partout D. P.“ Theater Company iz Bukurešta, a u glavnim ulogama pojaviće se Ana Pepine i Paul Cosma.
Podsećamo da je predstava „Ljubav“ (nastala prošle godine u produkciji P(h)antomfesta), u kojoj glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja, osvojila Nagradu za kolektivnu igru na 49. Dramskom amaterskom festivalu koji je održan u Kočanima (Makedonija), od 27. maja do 1. juna 2013 godine.
Ove godine umesto u pozorištu „Bora Stanković“ koje je nažalost izgorelo u požaru, predstave će se igrati u sali Doma vojske.
Ulaz na sve programe je slobodan kao i prethodne godine.
Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Povezana vest:  Roman "Zombi" Džojs Kerol Outs - jeziva priča o ubici