PREVARI-ME-AKO-SMESLjubić „Prevari me ako smeš“ za zahtevnije

Urednice u „Vulkan idavaštvu“ pronašle su pravu retkost u žanru „ljubića“, roman „Prevari me ako smeš“ do sada nama nepoznate autorke Tes Stimson koji se može preporučiti i onim zahtevnijim čitaocima.
Svaki žanr ima neka svoja „pravila“, ali ono što je bitno je talenat autora da pronađe nove varijacije, dobro postavi likove, pokaže smisao za vispren dijalog, duhovite opaske, za efektne obrte i onda se dobije, kao u slucaju „Prevari me ako smeš“, čitljiv roman u klasičnom ljubavnom žanru.
To što nama nije poznata autorka ne znači da je debitantkinja, čak naprotiv, njen roman koji je kod nas prekršten u „Prevari me ako smeš“ u orginalu je „Klub preljubnika“ objavljen je pre sedam godina.
Autorka je rođena u Engleskoj ali je više godina živela sa roditeljima u Grčkoj i Africi pre nego što je dobila stipendiju da završi elitnu gimnaziju u domovini, a zatim je studirala englesku književnost na Oksfordu gde je u dva navrata nagrađivana za svoje pisanje i dobila položaj demonstratora.
Nakon što je doktorirala, zaposlila se u redakciji vesti Nezavisne televizije gde je slala izveštaje sa svih meridijana i ratnih zona dok se 1991. nije odlučila da ostane kod kuće i napiše prvu knjigu – biografiju Džeki Man koja je bila taoc tokom rata u Bejrutu. Udala se za dopisnika CNN-a i sa njime je otišla na Kipar gde je rodila dva sina i napisala roman „Vruće vesti“ čija je radnja smeštena u svet televizijskog novinarstva.
Iako je bila prihvaćena kao dobar pisac a knjige su joj imale i komercijalni uspeh, Stimson se vratila novinarstvu i ponovo otišla da izvešatava iz Bejruta kao tv novinar ali i za ugledne britanske listove.
Pošto se razvela, 2000. se vratila u London a kada je izabrana za profesora kreativnog pisanja na Univerzitetu Floirde obrela se u Americi. Posle cetiri godine odlučila je da se postveti isključivo pisanju, jer je njen prvi pravi ljubić „Prevari me ako smeš“ postao bestseler i preveden je na 15 jezika.
Slede romani „Lanac neverstava“, „Što je tvoje to je moje“, „Odbegla supruga“, priručnik „Kako sprečiti drugu ženu da ti ukrade muža“ i roman „Igra laganja“ koji upravo obara rekorde prodavanosti.
Danas živo sa drugim mužem u Vermontu, s nim ima ćerku i upravo piše „Otvoreni brak“.
„Prevari me ako smeš“ koji se nalazi među odabranim knjigama koje preporučuje „Klub ljubiteljki čiklita“ na svom sajtu, očigledno je „recept“ koji se pokazao tako uspešan da ga autorka varira u svojim ostalim romanima na temu braka, dece, preljube, znači svega što je blisko svakoj ženi (pa i muškarcu) na planeti, bilo da je mlada pa želi da se pripremi za ono šta je čeka, ili je već u braku ili je prošla neku varijantu raskida duge veze.
Knjiga se reklamira kao dobra, bezopasna zabava sa dosta „krevetske“ gimanstike. Jedan kritičar koji je priznao da je knjigu kupio na aerodromu da ubije vreme jer je nudila puno erotike, zaključio je da se iza nekih klišea (koje preporučuje autorki da u buduće izbegava) se krije dobar pisac jer ne samo da ima veoma bogat (što je u polsednje vreme retkost) rečnik i još bolji stil (što je još ređe) već i primenjuje pametnu narativnu tehniku da se u svakom poglavlju pojavljuje drugi narator klasičnog trougla, jednog muškarca i dve žene.
Nik je zgodni advokat u ranim četrdesetim srećno oženjen 10 godina sa lepom, seksepilnom Malinči koja je pisac kuvara i rodila je tri devojčice. Idilu remeti pojava Sare, mlade advokatice i zavodnice koja nema nikakvih skrupula kada je seks u pitanju. Njena zivotna filozofija je da ne komplikuje sebi život vezama sa oženjenim muškarcima dok ne sretne na poslu Nika. Svi njeni pokušaji da ga navede na seks padaju u vodu, iako se on svaki put veoma uzbudi kada je sretne. Pošto je stručnjak za porodično pravo, pre svega za razvode, to je glavna brana da se upusti u vezu sa Sarom.
NI njegova verna, odana supruga nije baš bez nekih iskušenja, ali im odoleva jer iskreno voli Nika. Gužva počinje kada otkrije da je ipak pao u iskušenje i postao preljubnik….
Šta očekuje Nika i Saru u njihovoj vezi, u kom pravcu se kreće život prevarene žene koja je spremna da se razvede, to ostaje čitaocima da otkriju.

Povezana vest:  SVET PASA - nova knjiga u izdanju Kreativnog centra