Nakon dve uspešne primijere „Antigona 1918“ i „Tartif“, Srpsko narodno pozorište za svoju publiku priprema novu predstavu. Reč je o prvoj režiji Zijaha A. Sokolovića u ovom teatru, i predstavi „Najusamljeniji kit na svetu“, po tekstu Tijane Grumić čija će premijera biti izvedena 6. marta na Kamernoj sceni SNP-a.

Prema rečima reditelja, najusamljeniji kit na svetu je Plavi kit, jer peva na frekvenciji od 52 herca, frekvenciji koju ne čuju ni drugi kitovi, a ni ljudi. Pošto ga niko ne čuje, on je usamljen i sam pliva morima i okeanima. Predstava otvara romantično poetična pitanja, da li smo mi svi, pojedinačno, Plavi kitovi? Da li su narodi Plavi kitovi? Da li je čitava civilizacija jedan Plavi kit? I da li se mi u stvarnosti, stvarno čujemo kada razgovaramo jedni sa drugima, pita se reditelj Zijah A. Sokolović.

Povezana vest:  Otvoren Henkel Art.Award. konkurs za 2013. godinu

„Ova predstava je mogućnost, skromna, da kroz jednu malu, običnu porodicu, pogledamo i vidimo i razmislimo, da li se mi u okviru nje, porodice, stvarno čujemo. Da li čujemo ženu koju volimo ili muža? Da li čujemo djecu koja rastu? Da li u ovim vremenima, uopšte, imamo vremena da bilo koga, pa i svoju djecu čujemo? Ova porodica je mala analiza svijeta u kojoj dolaze nove generacije, novi ljudi. Da li mladi ljudi bježe u svoj svijet, u inostranstvo, nebo i more i okeane, samo zato što se ne čujemo kao Plavi kitovi ili jednostavno neće da žive na ovoj planeti i u ovoj zemlji. Bilo kojoj“, ističe Sokolović.

Povezana vest:  Petnaest novih lokacija na listi Svetske baštine

Scenografiju potpisuje Saša Senković kao i Zijah A. Sokolović, za kostime je zadužena Senka Ranosavljević, kompozitori su Irena Popović Dragović i Nikola Dragović, dok scenski pokret radi Andreja Kulešević.
Uloge tumače: Milan Kovačević (KIT 52 HERCA), Mia Simonović (Saška), Grigorije Jakišić (Luka), Vukašin Ranđelović (Klovn), Sanja Mikitišin (Mama), Ervin Hadžimurtezić (Tata).
Repriza je zakazana za 8. mart.

Povezana vest:  Premijera predstave "Volvo kamioni" sutra u Ateljeu 212