jdp_novoJugoslovensko dramsko pozorište završilo latinoamericku truneju gostovanjem u Bogoti
Jugoslovensko dramsko pozorište završilo latinoameričku turneju uspesnim gostovanjem u Bogoti na 12. medjunarodnom festivalu Teatro Iberoamerikano, najvećem i najznačajnijem pozorišnom festivalu u ovom delu sveta, saopšteno je danas iz JDP-a.
Na latinoameričkoj turneji, od 19. marta do 4. aprila, JDP je tri puta pred prepunom salom Teatro de la Danza i uz ovacije izvelo predstavu „Fedrina ljubav“ Sare Kejn u režiji Ive Milošević, u San Hoseu (Kostarika).
U prepunoj velikoj sali Teatro Nacional La Castellana u Bogoti predstava JDP-a „Rasprava Pjera d’Marivoa“ u režiji Aleksandru Darijea igrana je pet dana, a zatim još pet dana predstava „Fedrina ljubav“, u punom Teatru Gilbertu Alzate Avendačo.
U saopštenju JDP-a navodi se da je interesovanje za svih deset izvodjenja našeg pozorišta bilo toliko da su mnogi posetioci ostali bez karata i stajali tokom izvodjenja, a oduševljena publika je frenetično aplaudirala i ovacijama pozdravljala naše glumce.
Na festivalu Teatro Iberoamerikano ove godine učestvalo je stotinu pozorišnih grupa iz celog sveta, odigrano je 500 predstava u pozorišnim salama, na trgovima i na ulicama.
Odigrano je 15 svetskih premijera, a predstave pozorišta iz Amerike, Afrike, Evrope i Azije pratilo je četiri miliona posetilaca.
Na izuzetno bogatom i raznovrsnom repertoaru festivala našle su se dramske, baletske i koreodramske predstave.
Brojnim predstavama svetskih pozorišta na festivalu u Bogoti pridružili su se i naši susedi, Teatar Pandur i „Gavela“ iz Zagreba sa predstavom „Kaligula“ u režiji Tomaža Pandura, makedonska predstava „Don Žuan“ u režiji Aleksandra Popovskog i predstava Dina Mustafića „Zver na mesecu“ Mostarskog teatra mladih.
Ovogodišnje gostovanje je treće uspešno gostovanje JDP-a na festivalu Teatro Iberoamerikano u Bogoti.
Povezana vest:  Umro kompozitor i pisac Voki Kostić