atelje212Atelje 212 protiv izjednačavanja kulture i administracije
Beogradsko pozorište Atelje 212, koje po Zakonu o odredjivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji mora da ostane bez 10 odsto osoblja, zatražilo je u petak da ustanove iz oblasti kulture budu izuzete iz ovog zakona.
-Najoštrije protestujemo protiv dela ovog Zakona po kome se zaposleni u ustanovama kulture neosnovano svrstavaju i izjednačavaju sa onima u lokalnoj administraciji – navodi se u javnom pismu koje je sa scene Ateljea, ispred članova kolektiva, pročitao glumac Nenad Ćirić.
Predstavnici kolektiva su rekli novinarima da Atelje ima 96 zaposlenih i da će taj broj morati da se smanji na 88, a kako se u pismu navodi, ovo „smanjenje ispod svakog nivoa će neminovno dovesti“ to pozorište do nemogućnosti da obavlja svoju osnovnu delatnost – stvaranje i izvodjenje pozorišnih predstava.
Prvakinja Ateljea 212 Tanja Bošković je rekla da zaposlenih u Ateljeu 212 već sada ima nedovoljno, da je taj broj stalno smanjivan, a da se sada „ukidaju i čistačice“. „Do ovde je došlo“, rekla je Boškovićeva, prevukavši rukom preko guše.
Povezana vest:  Vujketov poetski kabare u Delfi Caféu