Leh-KacinskiPao avion, poginuo predsednik Poljske i još 95 ljudi
Poljski predsednik Leh Kačinjski i veliki broj zvaničnika te zemlje poginuli su u avionskoj nesreći jutros kod Smolenska, a u Varšavi su zbog tragedije u kojoj je stradalo 96 ljudi najavili prevremene predsedničke izbore.
Avion, u kojem je bilo 88 članova poljske državne delegacije, srušio se prilikom sletanja po maglovitom vremenu na dva kilometra od aerodroma kod Smolenska.
Rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je u poljskom avionu bilo 96 ljudi, od kojih 88 članova poljske delegacije koja se zaputila na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada su sovjetske snage ubile više hiljada Poljaka.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova prethodno je saopštilo da je u avionu bilo 132 ljudi, dok je portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Pjotr Paškovski rekao da je na spisku putnika bilo 89 ljudi, od kojih se jedan čovek nije ukrcao na let, ali nije pominjao broj članova posade, preneo je Rojters.
Poljske vlasti su saopštile da su u letelici bili predsednikova supruga Marija Kačinjski, guverner Centralne banke Poljske Slavomir Skžipek, načelnik Generalštaba poljske vojske Franćišek Gagor, zamenik šefa diplomatije Andžej Kremer i drugi visoki funkcioneri te zemlje.
U nesreći su, pored predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije, poginula i dva potpredsednika Sejma poljskog parlamenta, potpredsednica Senata, četvoro najbližih saradnika Kačinjskog u predsedničkoj kancelariji, šef Biroa za nacionalnu bezbednost, načelnik Generalštaba poljske armije, 11 poslanika, dva sentatora, poljski ombudsman.
U avionu koji se srušio kraj Smolenska bili su i šef Instituta pamćenja naroda i predstavnici poljskih boračkih organizacija i organizacija porodica katinskih žrtava.
Poljski mediji najpre su javili da je u avionu bio i predsednikov brat blizanac Jaroslav Kačinjski, bivši premijer Poljske, ali ta informacija nije zvanično potvrdjena.
Komemoracija na koju je išao Kačinjski i obeležavanje 70. godišnjice zločina u Katinjskoj šumi u kome je sovjetska tajna policija po naredjenju Staljina streljala 22.000 zarobljenih poljskih oficira i intelektualaca, otkazana je nakon vesti o nesreći.
Iz Moskve se na mesto nesreće uputio ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, a, kako je naveo izvor Itar-tasa, poslat je i tim najboljih istražitelja i policijskih detektiva centralnog biroa Istražnog odbora ruskog tužilaštva, koji imaju dugogodišnje iskustvo u istragama avionskih nesreća.
Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je imenovao komisiju vlade, s premijerom Vladimirom Putinom na čelu, da istraži okolnosti udesa, navedeno je prethodno u saopštenju pres službe Kremlja.
Do izbora novog predsednika Poljske, tu dužnost će obavljati predsednik donjeg doma parlamenta Bronislav Komorovski, izjavio je danas portparol vlade Pavel Gras. „U skladu sa ustavom, održaćemo prevremene predsedničke izbore“, rekao je Gras Rojtersu.
Stručnjaci su naveli da, prema poljskom ustavu, datum izbora mora biti utvrđen u roku od dve sedmice i da izbori moraju biti održani u roku od dva meseca od odluke o sazivanju izbora.
Uzrok avionske nesreće kod Smolenska, u kojoj su poginuli poljski predsednik Leh Kačinjski i veliki broj zvaničnika te zemlje, možda je bila greška pilota, izjavio je danas portparol lokalne vlade tog grada na zapadu Rusije, Andžej Jevsejenkov. „Pilotu je savetovano da sleti u Minsk, ali je odlučio da sleti u Smolensk“, rekao je Jevsejenkov, preneo je Rojters.
Povezana vest:  Preporuke za slučaj vulkanskog zagađenja