Bob_DylanStižu ulaznice za Boba Dilana
Ulaznice za dugo očekivani koncert Boba Dilana od ponedeljka 12. aprila od 9 časova biće na blagajnama Beogradske arene i na prodajnim mestima Bilet servisa, Kard servisa i Eventima.
Ulaznice mogu da se kupe već od 2500 i 2800 dinara koliko koštaju gornje tribine, 2990 dinara cena je ulaznice za stajaći parter, dok najbolja mesta na tribinama koštaju 3900 i 4500 dinara.
Najveći ljubitelji Dilanovog lika i dela odabraće mesto u fan pitu po ceni od 4000 dinara.
Avalon produkcija je odlagala početak prodaje sve do 12. aprila kako bi formirala što povoljnije cene ulaznica u odnosu na junski koncertni raspored i ostale Dilanove koncerte. Najveći rokenrol umetnik današnjice održaće koncert u nedelju 6. juna u Beogradskoj areni. Pored beogradskog, Avalon produkcija organizuje i Dilanov koncert 4. juna u Skoplju. Bob Dilan je 7. juna 1988. godine započeo čuvenu „Never Ending” turneju koja traje i dalje sa više od 2100 održanih koncerata! Postava muzičara koja prati Dilana na koncertima menjala se tokom proteklih pet decenija a vrlo zapažene bile su turneje sa članovima kultnog kanadskog sastava jednostavnog imena The Band. Dilanov bend 2006. godine dobija današnju postavu koju čine gitaristi Stu Kimbal i Čarli Sekston, legendarni basista Toni Garnije, bubnjar Džordž Reseli i multiinstrumentalista Doni Heron.
-Ovo je najbolji bend sa kojim sam ikad bio, čovek za čoveka. Kada sviraš sa momcima sto koncerata godišnje, znaš tačno sta možeš i šta ne možeš. Sad imam ljude u bendu koji mogu da otpraše bilo šta, pa čak i mene iznenade – prokomentarisao je Dilan svoj aktuelni bend u izjavi za časopis „Rolling Stone”.
Publiku u Srbiji nakon 19 godina i koncerta koji je održao 11. juna 1991. na stadionu „Galenike” u Zemunu ponovo očekuju neki od najvećih rok klasika poput „Like a Rolling Stone”, „Knockin’ on a Heaven’s Door”, „Forever Young” ili „Hurricane”. Neverovatna 34 studijska albuma, 54 singlice, 13 koncertnih i 14 kompilacijskih izdanja učinili su Dilana jednim od najuticajnijih muzičara bez koga bi istorija moderne muzike bila potpuno drugačija.
Bob Dilan je rođen 1941. godine u gradiću Dulut u Minesoti, da bi se 1961. preselio u Njujork gde je nastupao po lokalnim klubovima kada su ga otkrili talent menadžeri izdavačke kuće „Columbia”. Debi album izdaje 1962. godine, da bi već u maju 1963.
objavio sada već kultni album „The Freewheelin’ Bob Dylan” i pesmu „Blowin’ in the Wind”, jednu od suštinskih himni pokreta za građanska prava. Ovaj pokret je imao i zvaničnu proslavu 10. februara ove godine kada na poziv Baraka Obame po prvi put
Dilan prihvata da nastupi u Beloj kući. Obama je istaknutog umetnika nedugo potom odlikovao i Nacionalnom medaljom za umetnost i humanist nazvavši tada Dilana „ikonom buntovne omladine” koji se u skladu sa tim nije ni pojavio na uručenju ovog visokog priznanja.
Brojne su nagrade u poluvekovnoj karijeri nezaustavljivog velikana, a među njima su i Oskar, te neverovatna Pulicerova nagrada koju osim Dilana nije primio nijedan muzičar. Zanimljivo je da je 1991. godine Gremi nagrada za životno delo bila njegova tek četvrta, da bi ih posle toga osvojio još sedam! Večnost Boba Dilana potvrđuje i prošlogodišnje osvajanje prvih mesta američke i britanske top liste sa albumom „Together Through Life”. Nedugo zatim neumorni autor objavljuje i album božićnih pesama „Christmas in the Heart” čiji prihod poklanja humanitarnim organizacijama i Svetkom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama. „Da bi se problem gladi rešio znači da svako od nas mora da učini koliko može da se pomogne ljudima u nevolji i podrže napori da se dođe do trajnog rešenja” izjavio je tom prilikom veliki pesnik čija poezija neretko opisuje obespravljene.
Zanimljivo je da časopis „Rolling Stone“ u svom aktuelnom izdanju ističe Dilana kao verovatno najodgovornijeg za kreiranje angažovane muzike kakav je prvobitno bio pank, a kasnije i hip hop.
Mike D iz Beastie Boys-a tvrdi da je Dilan prosto bio prvi liričar ulice, dok je poznato i poređenje izdavačke kuće velikog hip-hop benda Public Enemy čijeg su frontmena nazivali novim Dilanom!
Bob Dilan često je opisivan kao jedna od najuticajnijih ličnosti 20. veka, ali se njegov uticaj prema mnogima danas oseti više nego ikad. Zanimljivo je i da od 1996. godine postoji svetski pokret akademika koji apeluju na Švedsku akademiju da Dilanu konačno uruči Nobelovu nagradu. Prestižni časopis „Rolling Stone” proglasio je Dilana za najvećeg solo umetnika svih vremena, a njegovu pesmu „Like a Rolling Stone” za najbolju ikad snimljenu. Još jedna potvrda neizbežne veličine umetnika stiže i 1988. godine kada Dilan biva uvršten u Rokenrol dvoranu slavnih. Britanski književnik Hauard Souns u Dilanovoj biografiji svrstava ga među najveće umetnike koje čovečanstvo pamti kao što su Mocart, Šekspir ili Pikaso. Među mnogima, neverovatnim životom nesvakidašnjeg poete intenzivno se bavio i Martin Skorseze koji je 2005. godine režirao trosatni biografski film „No Direction Home”. U pomenutom filmu ostala je zabeležena i jedna od najsnažnijih izjava koja je definisala Dilanov univerzalni uticaj na društvo: „Za mene više ne postoji crno I belo, levo i desno. Postoji samo gore i dole, a dole je veoma blizu zemlje. Pokušavam da idem gore bez razmišljanja o nečem tako trivijalnom kao što je politika”.
Povezana vest:  Gučom prodefilovalo 100.000 saboraša