Senski rudnik - rudarska slavajpg 4Obeležavanjem rudarske slave otvoren Senjski Rudnik festival

Tradicionalnim obeležavanjem slave Sveti velikomučenik Prokopije u Senjskom Rudniku je u nedelju otvoren „Senjski Rudnik festival“ kojim se ove godine obeležava 160 godina rudarstva i industrijalizacije u Srbiji. Festial, u okviru koga će se odigrati niz kulturno-zabavnih manifestacija, trajaće do 6. avgusta.
Povodom obeležavanja slave, ispred jame „Aleksandrov potkop“ okupili su se rudari i njihove porodice, a pridružila im se i glumica Mirjana Karanović koja je u Senjskom Rudniku, 1980. godine snimila kultni film „Petrijin venac“.
Mirjana Karanović se pridružila proslavi na poziv Bratinskog udruženja iz Senjskog Rudnika, čiji projekat pod nazivom „Petrija nekad i sad“ ima za cilj bolji i kvalitetniji život žena u ovom rudarskom mestu i okolini.
-Turizam će sad kod nas da bidne, kažu, sve će novo da naprave – reči su koje je sa puno nade u filmu izgovorila Petrija (Mirjana Karanović), a koje se danas ostvaruju. Senjski Rudnik – kolevka industrijalizacije i prvog modernog rudnika uglja, najveći i najstariji rudnik u Srbiji, uz pomoć fondova Evropske unije postaće svojevrsna turistička atrakcija, Senjski Rudnik – grad Rudara. Zbog svog izuzetnog značaja i potencijala, Senjski Rudnik je atraktivna lokacija za buduću turističku ponudu ovog kraja. Lepota prirodnog okruženja, bogat žargon i kulturno nasleđe daju dodatnu vrednost lokalitetu.
U okviru „Senjski Rudnik Festivala“, 27. jula na potoku Potočurak, koji u lokalnoj tradiciji predstavlja simbol ljubavi, biće održana izložba starih fotografija parova iz Senjskog Rudnika. Takođe, u okviru Festivala 3. avgusta biće organizovano godišnje okupljanje stanovnika Senjskog Rudnika, a centralna proslava biće održana 6. avgusta povodom Dana rudara.
Projekat „Senjski Rudnik – Regionalni centar kulturne baštine“ koji se finansira iz donacije Evropske unije, prvi je projekat u regionu Zapadnog Balkana koji se bavi rehabilitacijom industrijskog nasleđa i problemom stagnacije sa kojim se suočavaju industrijska naselja.

Povezana vest:  Koncert J.Jovanović odložen za 28. april