Jelena Miletic Muzicki instrumenti 2007.jpgIzložba iz zbirke „Mermer i zvuci“ u sklopu pratećih programa Nišvila 2013

U sklopu pratećih programa Nišvila, prvog dana festivala (četvrtak, 15. avgust) u festivalskom press centru (Galerija GSLU „Paviljon u Tvrđavi) u 18 sati biće otvorena izložba savremene umetničke keramike „Zvuk, pokret i emocije“ koju realizuju Narodni muzej u Aranđelovcu i Smotra umetnosti „Mermer i zvuci, u saradnji sa Nišville jazz festivalom i Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu.
Bogata zbirka savremene umetničke keramike iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu nastajala je decenijskim trajanjem i delatnošću međunarodnog festivala „Svet keramike“ u okviru multimedijalne manifestacije složenog koncepta – Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.
Izložba „Zvuk, pokret i emocija“ sadrži četrdeset keramičkih dela. Ova prezentacija umetnosti na određenu temu predstavlja jedan segment bogate kolekcije koja pretenduje da zaintrigira za priču „umetnost izvan umetnosti“ koja bi mnogo više rekla o istoriji tema, ideja i jednog istorijskog tenutka. Istovremeno, ova umetnička dela potvrđuju da je delatnost festivala „Svet keramike“ dala izuzetan doprinos pozicioniranju jugoslovenske keramičarske prakse tokom proteklih decenija.
Tema „Zvuk, pokret i emocija“ je ovom prilikom posmatrana dvojako: kao celina objedinjenih fenomena koji su u tesnoj međusobnoj relaciji, ali istovremeno i kao skup potpuno nezavisnih entiteta. Ne postoji mesto, istorijska epoha i kultura bez karakteristične muzike, igre i načina na koji se izražavaju osećanja. Ove osobenosti koje se najpre vezuju za identitet naroda ili grupe, postoje kao teme u okviru jedne „zatvorene celine“ umetničkog govora određenog trenutka. Među brojnim autorima na izložbi su predstavljena ostvarenja Branislava Stajevića, Velimira Vukićevića Starijeg, Marine Popović, Dejvida Grinvuda, Josipa Diminića, Lane Rakanović, Jasmine Pejčić, Jelene Miletić, Danijele Golubović i Vesne Šaule.

Povezana vest:  Knjiga Vulkan izdavaštva i Milka praline za potpuno uživanje

(Iz kataloga izložbe “Zvuk, pokret i emocije“, autorka Tanja Vićentić).