Amos-Oz„Priča o ljubavi i tami“ Amosa Oza uskoro u izdanju Lagune

Roman izraelskog pisca Amosa Oza „Priča o ljubavi i tami“ pojaviće se u izdanju „Lagune“ do beogradskog Sajma knjiga, u oktobru.
Kako je saopšteno iz „Lagune“, reč je o autobiografskom romanu epske širine koji opisuje život dečaka u Jerusalimu.
U gradu koji trpi velike promene odrasta Amos čiji su roditelji intelektualci razapeti između želja, snova i obaveza. Samoubistvo dečakove majke smešteno je u samo središte romana, i upravo će taj tragični događaj zauvek obeležiti i odrediti njegov životni put.
Kritika je ovom romanu dala najbolje ocene i već ga je proglasila jednim od najvećih dela svetske književnosti. „Priča o ljubavi i tami“ poseduje literarno majstorstvo i estetsku prefinjenost ovog izraelskog autora, koje je u književnom smislu sjajno prenela Žermen Filipović u svom prevodu na srpski jezik, navodi izdavač.
Amos Oz rođen je u Jerusalimu 1939. godine. Studirao je filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu. Jedan je od najboljih izraelskih živih pisaca, a uz to je i ugledni politički komentator i pobornik mira na Bliskom istoku.
Autor je mnogih književnih dela među kojima su romani „Crna kutija“, „Poznavati ženu“, „Fima“, „Ne odlazi noćas“ i najnoviji „Isto more“, kao i dokumentarna prozna dela „Na tlu Izraela“, „Padine Libana“, „Izrael“, „Palestina i mir“ i „Početak priče“.
Njegove knjige prevedene su na dvadeset osam jezika. Dobitnik je mnogih međunarodnih književnih priznanja. Živi u Aradu, u Izraelu.

Povezana vest:  Dokumentarna izložba "SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" u Domu omladine