secret-life-of-shakespeare„Tajni život Vilijama Šekspira“ Džuda Morgana u izdanju „Evro-Đuntija“

Među istorijskim ličnostima o kojima se tako puno pisalo, a da su čitaoci uvek bili spremni da to i čitaju, svakako se ubraja besmrtni Vilijam Šekspir o kome postoje čitave biblioteke, kojima se sada pridodaje i nova romansirana biografija „Tajni život Vilijama Šekspira“ Džuda Morgana u izdanju „Evro-Đuntija“.
Za srpske čitaoce, kojima na raspolaganju stoji već impozantna bibliografija dela posvćenih Šekspiru, Džud Morgan je novo ime, a to je pseudonim iza koga stoji Englez Tim Vilson iz Piterboroua, profesor kreativnog pisanja, koji je za 20 godina objavio 27 knjiga ili pod pseudonimom Morgan ili Hana Marč.
Morgan je od najranijeg dertinjstva bio opsednut čitanjem i sve što bi mu došlo do ruku on je gutao pa je tako već u srednjoj školi pokušavao da počne pisati fikciju. Prvi roman mu je objavljen kada je bio na trećoj godini studija.Primereno godinama tada se oduševlajvao romantičarima 19 veka i uspešno je pisao komedije u stilu Džejn Ostin, a za to mu je trebao pseudonim.
Takvi romani uvek imaju prođu , ali ne donose slavu i tek kada je Morgan počeo da piše romansirane biografije slavnih pisaca i umetnika prešao je u kategoriju autora hitova.
Uz obrazovanje koje je stekao i pomoću smisla da izmašta sve što nedostaje u pravim biografijama, Morgan je romansirao živote setara Bronte, Džejn Ostin, kompozitora Hektora Berlioza, a iza naslova “ Strast“ krije se priča o trojici pesnika Bajronu, Šeliju i Kitsu..
Sa tako velikim iskustvom, Morgan je rešio prošle godine da se upusti u veliki poduhvat da napiše romansiranu biografiju Šekspira u kojoj će po svom smislu za “ ulepšavanje i obogaćivanje“ stvarnosti, popuniti velike praznine koje postoje u svim delima koja se bave Šekspirovim životom. Ona su pisana na osnovu sačuvane arhivske građe u kojoj je samo 16 dokumenata koji su sigurno direktno vezani za Šekspirov život. To su uglavnom spisi iz arhiva Stratforda gde se mogu naći datumi rođenja, smrti, venčanja,neki sudski sporovi ,ali nema nigde Šekspirovih dnevnika, beležaka pa ni njgeovih rukopisa drama i stihova, već su oni do nas stigli „iz druge ruke“.
Zato je Morgan imao hrabrosti da o najvećem dramskom piscu svih vremena napiše sjajnu povest koja zvuči veoma uverljivo i zaista je sve moglo tako da se zbiva.Pošto ističe da je to fikcija koja se samo oslanja na istorijske podatke i stvarne ličnosti koje su bile Šekspirovi savremenici i igrali izvesnu ulogu u njegeovm životu, niko ne može da ga optužuje da „izvrće“ istinu.
Ovaj roman se može označiti kao jedna moguća, veoma humana slika o Šekspiru koja ga prikazuje kao mladića koji se sa 18 godina zaljubljuje u zrelu 26-godišnju En Hatavej i pošto je tako neiskusan da se njihovo valjanje po letnjoj travi završava trudnoćom.On se spremno ženi i postaje uzorni otac iako je jedina prava ljubav ona koju gaji prema rečima, bilo da su to stihovi ili drame jer to je svet u kome on odlučuje o sudbinama svojih junaka .
Uporedo sa mladošću Šekspira koja baš nije bila srećna kraj oca koji je bio pun gorčine jer je izgubio bogatstvo i ugled, pisac prati njegove buduće prijatelje i pripadnike istog intelektulanog kruga oko dvora Elizabete Prve Tjudor: Bena Džonsona, Tomasa Midltona, Kristofera Marloua , Džona Flečera…. Dugi rastanak Šekspira i njegove žene izazavan smrću sina koga je obožavao, Morgan popunjava mogućom ljubavnicom Francuskinjom, lepoticom Izabel, ali roman se ne završava Šekspirovom smrću već pomirenjem sa žzenom što objašnjava njegov neočekivani povratgak u Stratford gde je i preminuo.
Za one koji se nisu upuštali u avanturu čitanja šturih studija o Šekspiru, njegovim delima Morgan je ponudio literarnu alternativu prelepom filmu „Zaljubljeni Šekspir“ pružajući čitaocima zanimiljivu priču o tome kako je mladić školovan da pravi rukavice postao najveći dramski pisac svih vremena.

Povezana vest:  Dve knjige Kreativnog centra među prvih pet na konkursu za nagradu Plavi čuperak