Taurunum-foto-1Koncert ansambla „Taurunum“ otvara sezonu u „Gvarnerijusu“

Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Gvarnerijus“ započinje svoju 13. umetničku sezonu 4. septembra koncertom pod nazivom „Da li ste za tango?“ kamernog ansambla „Taurunum“.
U godini u kojoj se obeležava decenija od prve beogradske milonge-tango večeri, koja je održana upravo u „Gvarnerijusu“, kao i u duhu promovisanja mladih talenata, kojima ova kuća posvećuje veliki deo svojih projekata, novu sezonu otvara ansambl sastavljen od izuzetnih mladih muzičara – gudača, ističe se u najavi Centra lepih umetnosti.
Članovi „Taurunuma“ oduševljavaju publiku na svakom nastupu, a koncert u „Gvarnerijusu“ obojiće ritmom i muzikom autora po čijim izvođenjima su prepoznatljivi – Astora Pjacole.
Pored najpopularnijih tango klasika ovog velikog kompozitora, drugi deo koncerta donosi i filmsku muziku inspirisanu tango ritmom, poput one iz filmova „Miris žene“ i „Mulen Ruž“, a tada će se jedanaestočlanom ansamblu na sceni priključiti i Muzičko društvo „Stanković“.
Ansambl čine učenici gudačkog odseka Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Zemuna. Do sada je osvojio, između ostalih, tri prve nagrade na republičkim takmičenjima. Takođe je pobednik takmičenja „Nagrada Guarneriusa“, koje je Centar pokrenuo 2011. godine.
Ideja o osnivanju sastava pojavila se na međunarodnom takmičenju gudača u Parizu 2007. godine. Do tada usmereni isključivo na samostalno usavršavanje i takmičenja, učenici su zajedno sa profesorima, smislili nov način na koji mogu zajedno da sviraju i uživaju u tome. Od prvog dana „Taurunum“ neguje raznovrsan repertoar i sarađuje i nastupa sa uglednim kompozitorima i umetnicima u salama širom Srbije i u inostranstvu.
Umetnički rukovodioci ansambla su profesorke Sanda Dramićanin i Ana Vujadinović, a dirigent profesor Nebojša Cvijanović.
Nova sezona „Gvarnerijusa“, pored podrške mladim talentima kroz nastavak serije koncerata najboljih studenata FMU, kao i najboljih polaznika majstorskih radionica Jovana Kolundžije (koje su održane ovog proleća u 12 gradova Srbije), donosi i gostovanja velikih imena svetske muzičke scene.
Najavljeni su koncerti čuvenog flautiste Klaudija Arimanija (Španija) i istaknute ukrajinske pijanistkinje Jevgenije Basalajeve.
Maestro Kolundžija sa pijanistkinjom Nadom Kolundžijom posle leta ispunjenog koncertima širom Evrope, u septembru nastavlja veliku turneju po gradovima Srbije, a 13. novembra publiku na Kolarcu očekuje tradicionalno druženje sa našim proslavljenim violinistom.
Kao i prošle godine, Kolundžija će scenu deliti sa ansamblom „Gudači svetog Đorđa“, uz zanimljiv spoj klasike i filmske muzike.

Povezana vest:  Izdavačka kuća Profil knjiga na Sajmu knjiga 2010.