ivan-tasovac

Tasovac: Kultura ne bira strane

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da se zalaže za sistemsku podršku kulturi, kao i da je za ostvarenje njegovih ambicija potrebna podrška i vladajućih ljudi i široke javnosti.
Tasovac je to izjavio za magazin „Nedeljnik“, koji piše da je novi ministar odlučan u nameri da srpsku kulturu pomeri s mrtve tačke i povede je prema vrhu, kao što je to učinio s Beogradskom filharmonijom. 
-Kultura ne bira strane, ona je obostrana – kaže Tasovac povodom pitanja zbog čega je prihvatio da bude ministar u vladi koju predvode lideri SPS i SNS – Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. 
Tasovac još ne želi da govori o svojim konkretnim potezima u resoru kulture, ni o tome šta će preduzeti da zavede red u medijskoj sferi, ali je za „Nedeljnik“ otkrio nezvanični program u kojem se zalaže za sistemsku podršku kulturi, jačanje institucija kulture, kroz privatne ili državne fondove i shvatanje kulture kao nezamenljivog motora razvoja.
-Kad zataji sistemska podrška kulturi, cveta njen surogat u vidu industrije zabave, mode, stila, lažnih kodeksa i kratkoročnih spektakala, čiji cilj i jeste dominacija nad kulturom. Prerušena u kulturu, zabava je kratkog daha: ono što je prolazno ne može se ostaviti u nasleđe – ističe on.
-Iako uvek može da se računa na pobuđivanje autoimunog sistema u kulturi, pravilna strategija kulturi olakšava put u pronalaženju sopstvene moći i snage. Podrška kulturi, kroz jačanje i podršku institucijama kulture, kroz privatne ili državne fondove, put je kojim se uklanjaju prepreke i strahovi od njenog konzumiranja, u svoj njenoj različitosti i raskoši – ocenjuje Tasovac.
Podsećajući da je svet suočen s ekonomskom megakrizom, dodaje da su „samo one institucije kulture koje sebi omoguće finansijski opstanak, slobodne da usmere svoje strategije ka svom izvornom cilju, prezentaciji umetnosti i duhovnog nasleđa. To je njihovo pravo, koje je usko povezano i s obavezom da se rasterete sopstvenih predrasuda“.
Tasovac smatra da „šifrovani jezik umetnosti sadrži kod koji briše nerazumevanje, podozrivost i netoleranciju“ i da se „kroz razumevanje i prihvatanje potiskuju neznanje i nerazumevanje“. 
-Kultura sa svom svojom raznolikošću doprinosi pomirenju, i tako stvara ambijent za obnavljanje odnosa koji su odavno obamrli ili postali neproduktivni. A razvoj partnerstava je siguran put ka održivom razvoju ekonomske saradnje.
Kultura ne bira strane, ona je obostrana. Ona je pouzdana partnerka u službi humanizacije i relaksiranja odnosa koji su prenaglašeno otežani sukobima i nepoverenjem. Ona prožima sve odnose i kao takva je saradnik bez koga se ne može“, naglašava ministar. 
Napominjući da je kultura jedinstvena konstanta koja pojedinca osnažuje i neprekidno menja, oslobađa ga straha, stida i podozrivosti, Tasovac ističe da takav pojedinac menja svoje okruženje i čitavu zajednicu.
-Tada je razvoj na sigurnom putu progresa, što i jeste jedan od milenijumskih ciljeva razvoja. Kultura u tom procesu postaje cilj, nezamenljiv motor razvoja, postaje tekovina civilizacije iz koje se napaja cela planeta, kultura postaje isto što i sam život, ali bez granica u prostoru i vremenu, postaje vlasništvo svih ne pripadajući nikome – zaključuje Tasovac.

Povezana vest:  Bariton Nikola Mijailović 10. aprila u Narodnom pozorištu