Beogradsko dramsko pozoriste

Konkurs za dramski prvenac na početku sezone u BDP-u

Beogradsko dramsko pozorište, koje vrata za publiku otvara početkom oktobra, prethodno će raspisati treći konkurs za savremeni, urbani tekst neobjavljivanih autora.
Konkurs će biti otvoren od 15. septembra do 15. oktobra. Namenjen je autorima čiji dramski tekstovi do sada nisu bili izvođeni, ekranizovani, niti objavljivani.
Rezultati će biti objavljeni do kraja novembra, a pobednički komad izveden u BDP-u do kraja tekuće sezone, najavilo je danas to pozorište.
Projekat drugu godinu za redom dobija podršku Ministarstva za kulturu Srbije.
Prethodna dva konkursa pokazala su da postoji veliko interesovanje autora, ali i oscilacije u kvalitetu pristiglih radova.
Posle prvog konkursa dva teksta bila su uspešno inscenirana – pobednički komad „Drekavac“ Maje Todorović i „Nedelja: juče, danas, sutra“ Ognjena Obradovića.
Međutim, na prošlogodišnjem konkursu pojavio se ozbiljan problem, što zbog nepoštovanja propozicija, što zbog neodgovarajuće tematike ili nedostizanja zanatskih i kreativnih dometa, pa pobednik nije ni izabran.
Kako je domaći, dramski tekst već godinama u krizi, a drame novih autora teško nalaze put do scene, BDP je odlučio da, uz podršku Ministarstva kulture, i ove godine raspiše konkurs, sa željom da on postane tradicionalan i uz nadu da će kvalitet doći do izražaja.
Ove jeseni na repertoaru BDP-a biće hit predstave „Ne igraj na Engleze“, „Sviraj to ponovo, Sem“, „Savršen kroj“, „Let iznad kukavičijeg gnezda“, „Transilvanija“, „Eling“…
Prva premijera u sezoni najavljena je za 13. oktobar – „Trpele“ Milene Depolo u režiji Bobana Skerilća. U prvoj polovini novembra očekuje se i nova predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“ po tekstu Ivora Martinića u režiji Peđe Stojmenovića.
Za decembar je u planu komedija „Mi nismo anđeli“, prema poznatom američkom filmu Majkla Kertiza iz 1955. sa Hemfrijem Bogartom i Piterom Justinovom u glavnim ulogama.

Povezana vest:  Uzbudljiv svet tehnike i matematike na zabavan način