Kolektivne Autonomije Fatkid BenyDis-patch i Glory Hole u Ljubljani, Zagrebu i Berlinu

Kolektiv Dis-patch tokom septembra predstavlja tri nova izložbena projekta u okviru aktivnosti Glory Hole Galerije. Pored gostovanja u Ljubljani i Zagrebu sa grupnim projektima „Exit Through the Glory Hole“ i „Kolektivne Autonomije“, a u Berlinu izložba „Trojstvo“.
U periodu od 11. do 21. septembra, kolektiv Dis-patch je u Ljubljani (Kino Šiška) predstavio poslednju verziju izložbe Exit Through the Glory Hole koja je već tokom 2012. godine u Berlinu i Beogradu predstavila deo novije beogradske crtačke scene. Pored pet umetnika koji originalno učestvuju u projektu (EmaEmaEma, FuckNewRave, Fatkid Beny, D.L.T. i Weedzor), Exit Through the Glory Hole prerasta u otvorenu platformu za afirmaciju lokalne scene, a prvi autori koji su se ovom prilikom priključili projektu su TV Doily i Fuck Toys. Kroz postavku koja je obuhvatila crteže, instalacije, fotografije, plakate i mural, grupa autora je zauzela čitav sprat Kino Šiške, a tokom 10 dana izložbu je videlo preko 1.000 posetilaca.
Iste nedelje, MUU Festival ulične umetnosti iz Zagreba i Dis-patch su realizovali specijalnu regionalnu saradnju u okviru ovogodišnjeg MUU-a, kroz grupnu postavku KOLEKTIVNE AUTONOMIJE koja će u drugoj polovini septembra biti predstavljena u napuštenoj vojnoj bolnici u centru Zagreba. Ovogodišnje izdanje MUU-a se, pod sloganom „MUUve IN“ bavi revitalizacijom napuštenih gradskih prostora dovodeći kulturni sadržaj, i na privremeni rok pretvara „ne mesta“ u kulturna žarišta.
Inicijatori i kustosi postavke „Kolektivne autonomije“ su umetnički direktori kolektiva MUU i Dis-patch, Ivana Vukšić i Relja Bobić. U skladu sa temom festivala, grupa autora je preuzela ceo sprat napuštene zgrade u kojoj se odvija festival, i formirala niz „tematskih soba“ koje su kroz zidno crtanje i prostorne intervencije transformisane u lične ambijente autora koji njihov pretežno dvodimenzionalni umetnički izraz reflektuju u prostornom domenu. Pored autora iz Beograda, projektu su se pridružili i Sergej Vutuc (Slovenija), Paprat, Iva Trobić, PekmezMed, Tifani Rubi, Ninja Tiger, Sretan Bor (Hrvatska), Esh (Bosna) i mnogi drugi.
Kao svoj poslednji projekat u ovoj godini, Dis-patch najavljuje drugu po redu izložbu u saradnji sa Neurotitan galerijom u Berlinu. 27. septembra otvorena je autorska izložba TROJSTVO (eng. „Trinity“), koju su zajednički kreirala tri autora iz Srbije, Hrvatske i Bosne – D.L.T, Esh i Sretan Bor. Specijalno za ovu izložbu, Glory Hole galerija je producirala ograničenu seriju ručno štampanih printova čije zajedničko autorstvo potpisuju sva tri učesnika izložbe.
Izložba će biti otvorena do 12. oktobra. Kustos izložbe i autor projekta je Relja Bobić, a ko-producent galerija Neurotitan. Specijalne verzije izložbe „Trojstvo“ biće predstavljene u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu tokom 2014. godine.

Povezana vest:  Vranjanci oduševljeni P(h)antomfestom