Daniela Dessi i Fabio Armiliato-1Madlenianum otvorio sezonu Gala koncertom Verdiju u čast

Nova 15. sezona Opere i Teatra Madlenianum otvorena je večeras Gala koncertom „Verdiana“ posvećenom 200. godišnjici rođenja najvećeg operskog kompozitora Đuzepa Verdija (1813-1901), čiji jubilej se slavi u celom svetu.
Na Gala koncertu su nastupili svetski poznati i priznati vokalni solisti iz Italije, Danijela Desi, sopran, i njen suprug Fabio Armilijato, tenor.
Dvoje poznatih svetskih umetnika nastupili su u punoj Velikoj sali Madlenianuma sa gostima, mladim operskim umetnicima, svojim učenicima i sledbenicima – Tamtom Tarijeli (mecosopran), Romanom dal Zovom (bas) i Čenom Čijem (dramski bariton).
Italijanski solisti nastupili su uz Orkestar Madlenianuma i hor sačinjen od mladih članova koji učestvuju u muzičkim predstavama ove kuće, a Gala koncertom dirigovao je šef dirigent Madlenianuma Stanko Jovanović.
Na koncertu su izvedene arije, dueti, ansambli, horske i orkestarske numere iz najpoznatijih opera: „Nabuko“, „Trubadur“, „Otelo“, „Don Karlos“, „Simon Bokanegro“, „Moć sudbine“, „Magbet“ i na samom kraju i popularna napitnica iz „Travijate“, a nakon numere publika je pozdravljala pevače gromoglasnim aplauzima i ovacijama.
Pored veoma popularnih numera, kao što su „Hor Jevreja“ iz „Nabuka“ ili arija Pace iz „Moći sudbine“, izvedene su i manje poznate numere.
Ugledni gosti iz Italije, umetnički i bračni par sopran Desi i tenor Armilijato, imaju izuzetno zapažene međunarodne karijere.
Bogat repertoar Desi od Monteverdija do Prokofjeva, tražen je u mnogim glavnim teatrima i na velikim svetskim festivalima, njena izvođenja Mocartovih opera „Don Đovani“, „Figarova ženidba“ i „Tako čine sve“, pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija ocenjena su kao veličanstvena.
Sarađuje sa izuzetnim dirigentima kao što su Muti, Klaudio Abado, Džejms Levin, Đuzepe Sinopoli, Daniel Gati, Zubin Mehta, Đanluiđi Đelmeti, Bruno Kampanela, Bruno Bartoleti, Gustav Kun, Rikardo Šaji, Lorin Mazel, Karlos Klajber.
Prošle godine Desi je sa svojim suprugom nastupala u Teatro dell Opera u Rimu, Narodnom pozorištu u Manhajmu, u Liceju u Barseloni, imala je niz koncerata u Sao Paolu u Brazilu, duetske recitale sa Armilijatom.
Ovu godinu Desi je započela izvođenjem opere „Toska“ u Berlinu, a u martu je imala recital na Nacionalnoj akademiji „Santa Cecilia“ u Rimu, sledi „Moć sudbine“ u Liježu sa Armilijatom, „Aida“ u Veronskoj Areni.
Armilijato je jedan od najvažnijih tenora na međunarodnoj operskoj sceni, poznat po visokom registru i urođenoj muzikalnosti, kao i po dramskim izvođenjima i harizmi koja karakteriše njegove likove.
Pre dve decenije debitovao je u Verdijevoj operi „Simon Bokanegra“, što je ubrzalo njegovu inače rano započetu karijeru i odvelo ga do najvažnijih uloga u nekoliko poznatih svetskih teatara, kao što su Metropoliten opera u Njujorku, Skala u Milanu, Pariska opera, Opera San Fransisko, Teatar Real u Madridu i Bečka državna opera.
Zapažen po strastvenoj i uzbudljivoj interpretaciji postigao je veliki uspeh u veronskoj Areni, Teatru Real u Madridu, Fenisu u Veneciji, kao i tokom japanske turneje s Rimskom operom.
Nastupao je u La Skali sa Lorin Mazelom kao dirigentom, u londonskoj Kraljevskoj operi Kovent Garden pod dirigentskom palicom Antonia Papana. Među uspesima koje je postigao tokom poslednjih sezona najvažniji su njegovi debiji u operama „Moć sudbine“ u Monte Karlu, „Devojka sa zapada“ u Rimu i „Toska“ u Karakali.
Armilijato je debitovao u najnovijem ostvarenju reditelja Vudija Alena, u filmu „Rimu s ljubavlju“ iz 2012. godine, u sporednoj ulozi, gde je svojom interpretacijom privukao veliku pažnju.

Povezana vest:  Izložba “A way back home” Ane Marinković u Galeriji DOB