Picture D. Savic 2Dejan Savić gostovao u Rumuniji

Istaknuti srpski dirigent i vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, Dejan Savić, gostovao je u Rumuniji i tom prilikom inicirao razgovore o saradnji beogradske i temišvarske nacionalne opere.
Savić je zajedno sa ansamblima i solistima Rumunske nacionalne opere iz Temišvara izveo Verdijevu operu „Travijata“ na Festivalu operske umetnosti u transilvanskom gradu Sibiu.
Predstava je održana pred prepunim auditorijumom u Gradskom pozorištu.
Publika je sa oduševljenjem pozdravila srpskog umetnika, kao i soliste Mihaelu Marku, Li Ke Ksinga i Dana Pataka u glavnim ulogama, izvestilo je beogradsko pozorište.
Sam festival, koji se ove godine održava 12. put, pored „Travijate“, na programu ima još sedam predstava u kojima učestvuju vrhunski evropski vokalni i instrumentalni solisti, dirigenti i ansambli.
Boravak u Rumuniji maestro Savić je iskoristio i da inicira razgovore o saradnji dveju operskih kuća, beogradske i temišvarske nacionalne opere.
Ove institucije, osim što su geografski bliske, povezuje i slična muzička tradicija, vokalna škola i repertoarski planovi, tako da je izvesno da u bliskoj budućnosti bude zajedničkih projekata, na zadovoljstvo umetnika i publike oba grada, saopštilo je Narodno pozorište.

Povezana vest:  Međunarodni susreti lutkarskih škola na sedamnaestom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu