Aleksander Mekol SmitRoman „Ema“ Džejn Ostin u verziji Aleksandera Mekol Smita

Britanski pisac Aleksander Mekol Smit, koji je stekao svetsku slavu bestselerom „Prva damska detektivska agencija“, napisaće novu verziju klasičnog romana „Ema“ Džejn Ostin iz 1815. čija će radnja biti smeštena u 21. vek, saopštila je danas izdavačka kuća Harper Kolins.
Mekol Smit, koji je prodao više od 20 miliona kopija iz serijala o prvoj ženi detektivu u Bocvani, kazao je da je ponudu da napiše modernizovanu „Emu“ doživeo kao „poziv da pojede najslađu čokoladnu bombonjeru“.
Po njenu, „Ema“ je ne samo jedno od najistaknutijih dela engleske književnosti, već verovatno i najprovokativniji i najinteresantniji roman Džejn Ostin.
„Pisati savremenu verziju ‘Eme’ je privilegija i istovremeno pravi izazov“, izjavio je Mekol Smit za AFP.
„Romani Ostin i Mekol Smita imaju neke zajedničke kvalitete koji ih čine trajno popularnim među čitalačkom publikom“, kazala je predstavnica Harper Kolinsa, Kejt Ilton, dodajući da su bili „uzbuđeni“ što su uspeli da potpišu ugovor sa Mekol Smitom.
U saopštenju Harper Kolinsa se navodi da će nova verzija „Eme“ biti objavljena krajem 2014.
To je četvrti roman „Projekta Ostin“ u okviru kojeg autori prerađuju Ostinine ljubavne romanse iz 19. veka za savremenu publiku.
Prva knjiga ovog serijala, roman „Razum i osećajnost“ u verziji Džoane Trolop, izaćiće ovog meseca. Zatim će početkom iduće godine uslediti „Nortangerska opatija“ u potpisu Vala Mekdermida, a krajem 2015. „Gordost i predrasuda“ u osveženom izdanju Kertisa Sitenfelda.
Rođen u škotskoj porodici u Rodeziji (današnjem Zimbabveu), Mekol Smit je godinama radio kao profesor medicinskog prava pre nego što je napisao avanture privatne detektivke Prešes Ramocve. Od tada je izdao nekoliko drugih romana kao i preko 30 knjiga za decu.

Povezana vest:  Razvoj masona i uticaj kroz vekove: Hram i loža