Autoportret-s-torbomKnjiga Semezdina Mehmedinovića „Autoportret s torbom“

Izdavačka kuća „Booka“ sukcesivno objavljuje nova izdanje, ne obazirući se na Sajam knjiga, i sada je obavestila javnost da je štampala roman Semezdina Mehmedinovića „Autoportret s torbom“.
Mehmedinovića je kritika u zemljama gde je već objavljivan proglasila za jednog od najboljih pisaca regiona.
„Booka“ predstavlja ovog pisca srpskim čitaocima „svojom knjigom koja budi neke potisnute emocije i radosti življenja“, tvrdi izdavač i književni kritičar Ivan Bevc.
„Ova knjiga je pre svega Semezdinov autoportret, u njoj se on potpuno razotkriva i deli s čitaocem svoje svakodnevne rituale, lektiru, filmove, razmišljanja o prijateljima…stvara neki novi prostor, izmiče uobičajenim sudovima i udaljuje se od naučenih definicija“, ocenio je Bevc.
Uz prozne zapise o stvarnim i izmaštanim situacijama, i na naš doživljaj književnosti, autor prilaže i crteže nastale na kolenu, u vožnji metroom, na ajpedu. I upravo ti neverovatni, precizni i iznenađujuće lepi crtežim daju knjizi novu dimenziju, smatra Bevc.
Izdavač je naveo i citate iz nekih tekstova o ovom Mehmedinovićevom delu u kojima ga upoređuju sa Rejmond Karverom, majstorom priča o doživljajima na putovanjima.
Kritičar Ivan Lovrenović je zabeležio da „ovakvoga pisca naše književnosti nisu imale“. Pitanje je imaju li ga i sada, jer Mehmedinović, ovakav, doista je samo-svoj; niti on zna što bi s „našim književnostima“ i u njima (s njima dijeli samo jezik, a i to tek prividno), niti one znaju što bi s njime. Ne znam za njih; za Mehmedinovića sam siguran: taj status za njega je najidealniji“.
Mehmedinović (53) je rođen u Kiseljaku kod Tuzle. Studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pesnik je i esejista, radio je kao urednik u novinama, nedeljnicima, na radiju i televiziji.
Uređivao je više časopisa za kulturu i bavio se filmom. Objavio je, između ostalog, knjige „Sarajevo Blues“, „Devet Alexandrija“, „Ruski kompjuter“ i „Transatlantic Mail“ (sa Miljenkom Jergovićem).Od 1996. živi u SAD.

Povezana vest:  Stiven Hoking "Kratka povest mog života" u svim knjižarama Vulkan