narodno pozoriste beogradNadzorni odbor sutra o radu Narodnog pozorišta, UO o upravniku sredinom meseca

Nadzorni odbor Narodnog pozorišta (NP) sutra će na konferenciji za novinare saopštiti rezultate svog rada, izjavio je predsednik tog tela Milan Mitrović, uz napomenu da se u medijima „svašta pisalo“ o poslovanju nacionalnog teatra.
„Naš cilj je zakonitost, a takođe nam je važan ugled ove kuće. Želimo da javnost zna tačne podatke“, rekao je on, ali nije hteo da precizira detalje pre konferencije.
Na pitanje o peticiji koja se navodno potpisuje u Narodnom pozorištu a kojoj se traži da se na konkursu za upravnika ne podrži sadašnji v.d. upravnika Dejan Savić, Mitrović je ponovio da su u delokrugu Nadzornog odbora isključivo pitanja zakonitosti.
Povodom nepotpisanog saopštenja o peticiji, koje je dostavljeno medijima, danas nije bilo moguće dobiti zvanični komentar Savića.
Ministarstvo kulture je najavilo da će u procesu izbora upravnika biti sprovedena anketa o kandidatima i njihovim programima.
Kako je prilikom objavljivanja konkursa, koji je raspisan 1. oktobra, izjavio predsednik Upravnog odbora NP Radoslav Pavlović, cela procedura biće javna, a glavni kriterijum biće kvalitet programa rada koji kandidati moraju da dostave uz prijavu.
Konkurs je otvoren dve nedelje. Oko 17. oktobra treba da se sastane UO da na javnoj sednici otvori koverte, a na sledećoj da razgovara sa kandidatima, rekao je Pavlović.
Prvak Drame NP Igor Đorđević izjavio je da je najavljena anketa dobra stvar i da se nada da će to postati stalna praksa.
„Normalno je da i zaposleni imaju pravo glasa, a ne da nam se jednostavno Ministrastvo dodeli nekog upravnika“, rekao je on, dodajući da je za to mesto potrebna osoba, bez obzira na godine ili pol, koja ima menadžerske i organizacione sposobnosti i jasnu umetničku viziju repertoara nacionalnog teatra.
Na pitanje o navodnoj peticiji, odgovorio je da „u svakoj kući ima podela“.
„Ovde rade tri sektora – Drama, Opera i Balet. Ima i više različitih sindikata, pa svako gura svoje“, naveo je Đorđević.

Povezana vest:  Uroš Petrović priredio još jednu zanimljivu promociju