bife frojd vvDebitantski roman Miloša Živkovića „Bife Frojd“

Izdavačka kuća „Admiral books“ koja je tokom ove godine imala nekoliko bestselera danas je predstavila debitantski roman Miloša Živkovića „Bife Frojd“ pred neposredni pocetak beogradskog Sajma knjiga, jer veruje da će i ovo biti hit.
Kako je rekao osnivač i glavni urednik „Admiral books-a“ Zoran Rapajić, on smatra ovaj dan za poseban, jer je izneo pred javnost roman u koji iskreno veruje, a to mu je potvrdila i ugledni i iskusni književni kritičar, esejista LJiljana Šop koja ga je pročitala u rukopisu.
Ona se prihvatila i da napiše pogovor, ali kako je danas ispričala bila je veoma skeptična kada joj se obratio autor moleći je da pročita rukopis njegovog prvog romana. Ona je priznala da je unapred imala otklon, jer je smatrala da će biti veoma teško da se publika privuče knjizi nepoznatog autora koji nosi tako „obično i uobičajeno ime i prezime“.
Ona nije imala u vidu da je Živković koji je na FDU diplomirao filmsku produkciju prethodno pisao priče i da mu je jedna zbirka „Crvene priče“ objavlejna kod „Derete“ bila od strane publike beogradskog Radija 202 proglašsena za knjigu godine, a jedna priča mu je takođe bila nagrađena.
Prema rečima LJiljane Šop, još jednom se uverila da knjiga, ako je stvarno dobra nađe izdavača, a stigne i do čitalaca i da je uverena da je i ovo takvo štivo, jer se radi o talentovanom piscu koji se veoma vešto poigrava sa postmodernim „receptom“ da za svoje junake odabere poznate istorijske ličnosti iz svih oblasti od politike preko umetnosti do nauke i kreira ih kao svoje likove. Ona je skrenula pažnju na korice romana gde su likovi psihoanalitičara Karla Gustava Junga, Predsednika Tita i prvog ruskog kosmonauta Jurija Gagarina.
Šopova je primetila da je pisac iza tobože nonšalantnog stila, ali sa merom prikrio ozbiljno delo u kome pokazuje da veoma dobro poznaje Jungova i Frojdova istraživanja ljudske psihe i da je baš zato primeren i naslov „Bife Frojd“ u Beogradu 1961. godine.
Ona je podsetila da je Živković primenio metod koji se već sreće među mlađim srpskim piscima kao što su Mirjana Novakovć („Tito je umro“) Mirjana Đurđević („Bremasoni“) Vule Žurić („Nedelja pacova“). Glavni lik je Jung koji je u vreme kada je smeštena radnja jos uvek vitalni starac koji se odlučuje da krene za Beograd u potragu za bivšom ljubavnicom Anom koja je radila kao obaveštajka posale rata u jugoslovenskoj diplomatiji, ali je po kazni vraćena i radi ako poštarka u prestonici.
Odseda u hotelu „Moskva“ gde je u prvoj sobi do njega legendarni ruski kosmonaut Gagarin koji je u stvari gost predsednika Tita.
„Autor, veoma maštovito, duhovito meša moguće i stvarno, zabavlja i zavodi čitaoce lakoćom pripovedanja“, konstatovala je Šopova.
Autor je ispričao da ga je za ovaj roman inspirisala priča koju je čuo na jednom radio programu kako je ćerka Gagarina otkrila da je bio veoma nizak (152cm) i da je imao komplekse zbog toga ali da je ta činjneica bila presudna da postane prvi sovjetski kosmonaut. To ga je podstaklo da se pozabavi raznim vrstama psihoza, kompleksa pa mu je zato bio potreba Jung a centralni momenat u romanu susret Junga i Tita gde psihoanalitičar otkriva pravi lik ovog državnika.
Roman „Bife Frojd“ biće predsatavljen na Sajmu knjiga na štandu „Admiral books-a“ 24. oktobra u 18 sati, saoštio je izdavač Rapajić.

Povezana vest:  Zaječarska "Karolina Nojber" na sceni Narodnog pozorišta