OKK BEOGRAD Kadetska ekipa igraci rodjeni 1997Uspeh koji se dugo čekao

Klub slavne tradicije i imena, koji je iznedrio neke od najvećih legendi naše košarke, već decenijama pokušava da radi u skladu sa parolom „Mi stvaramo šampione“, koja uz slike Radovoja Koraća i Bore Stankovića krasi naslovnu stranu njegovog portala. Ipak, Omladinski košarkaški klub Beograd ili kratko i prepoznatljivo samo OKK dugo je čekao na rađanje jedne generacije koja bi bila zamajac za čitav podmladak kluba. Proteklog vikenda u zemunskom „Pinkiju“ upravo to se i dogodilo. Kadeti OKK Beograda (igrači rođeni 1997) kvalifikovali su se u Jedinstvenu ligu Srbije što je bio nedosanjani san mnogih prethodnih generacija mlađih kategorija ovog kluba.
Sa dve pobede i jednim, minimalnim, porazom puleni trenera Dejana Jevtovića osvojili su drugo mesto u u Grupi 2 kvalifikacija i zajedno sa prvoplasiranim Zemunom našli su se među 12 najboljih klubova Srbije u ovom godištu. Nakon velikog uspeha u „Pinkiju“ trener Jevtović sijao je od sreće.
– Samim plasmanom u Jedinstvenu ligu Srbije ostvarili smo veliki rezultat tim pre što OKK Beograd zaista dugo nije imao predstavnika u ovoj ligi. Od velikog broja klubova u glavnom gradu samo Partizanu, Crvenoj zvezdi, Zemunu i nama je pošlo za rukom da se nađemo u ovoj ligi koja godinama unazad predstavlja meru za uspeh u radu sa mlađim kategorijama. Takmičenje, koje se igra po sistemu profesionalnih liga, počinje 19. oktobra a pored četiri beogradska kluba u njemu se ogleda i osam najboljih ekipa iz ostalih delova Srbije. Srećan sam zbog ovog rezultata i ponosan na svoje igrače koji su bili najbolji kada je to bilo najpotrebnije – kazao je trener Dejan Jevtović i dodao – Uspeh ovih dečaka plod je velikog i požrtvovanog rada svih u klubu i oko njega, počev od predsednika Ljubiše Đurovića, generalnog sekretara Dejana Dimitrijevića i kordinatora rada mlađih kategorija Žike Rankovića pa sve do roditelja koji, takođe, čine važnu kariku. Takođe, posebno bih istakao ulogu nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije i vrsnog centra Zorana Jovanovića koji je prihvatio naš prijateljski poziv i već nekoliko meseci potpuno volonterski svoje bogato iskustvo prenosi u radu sa visokim igračima.
Jevtović ističe da je cilj ekipe u Jedinsvenoj ligi pre svega dalji razvoj ovih igrača koji će u duelu sa najboljim vršnjacima iz Srbije imati priliku za još brži napredak.
– Strateški cilj OKK Beograda jeste da iz svojih redova crpi igrače za Prvi tim. Već dvojica igrača iz ove generacije već treneriju sa seniorskom ekipom a ja se nadam da će taj broj biti i veći budući da se trener prve ekipe Srđan Jeković posebno zainteresovao za njih nakon poslednjeg uspeha. Od 1. marta 2014. trebalo bi da se uselimo u svoju dvoranu na poznatoj adresi u Zdravka Čelara čime bismo zaokružili sve što je neophodno za vrhunski rezultat – istakao je Jevtović i „podvukao“ – Osim samog košarkaškog obrazovanja svi u klubu insistiramo i na ostalim segmentima pravilnog razvoja i vaspitanja dece jer nam je cilj da oni, pre svega, postanu dobri ljudi. Ponosan sam na činjenicu da su svi igrači iz moje ekipe i dobri đaci. Njih šestorica ne znaju za drugu ocenu sem petice.
Jedan od predvodnika ove generacije OKK Beograda jeste bek Nikola Kovačević. Poput Jevtovića i on je bio presrećan zbog ishoda kvalifikacija u „Pinkiju“.
– Ovo je veliki uspeh kako za klub i ekipu tako i za sve nas pojedinačno. Iako smo u sezonu ušli sa četiri nova igrača i nismo imali mnogo vremene za uigravanje uspeli da odigramo na visokom nivou a umalo da kvalifikacioni turnir završimo bez poraza. Imali smo protiv Zemuna 16 poena razlike ali smo na kraju ipak izgubili minimalnim rezultatom u meču u kojem se samo odlučivalo ko će sa kog mesta u Jedinstevnu ligu. Iako smo samim plasmanom ostvarili cilj mislim da imamo kvalitet da se posle ligaškog takmičenja nađemo među osam najboljih – rekao je Kovačević i dodao – Voleo bih da svojim igrama u mlađim kategorijama OKK Beograda zaslužim svoje mesto u Prvom timu i da se tu nastavim da se afirmišem. Naravno, reprezentacija je san svakog igrača pa i moj.
Kadetsku ekipu OKK Beograda čine seledećih 14 igrača: Marko Žigić, Nikola Kovačević, Filip Delić, Aleksandar Stefanović, Petar Ožegović, Mihajlo Grujić, Pavlje Rohalj, Lazar Ristić, Miloš Đerić, Vuk Radosavljević, Aleksa Dobrijević, Stefan Frković, Dušan Simović i Danilo Spasić.

Povezana vest:  Džikić: Pozicija Vršca nije realan pokazatelj njihovog kvaliteta