Neven - Beograd za decuDVA NEVENA KREATIVNOM CENTRU!

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je dve nagrade Neven za 2012. godinu izdanjima Kreativnog centra: MILENKU STEVANOVIĆU za knjigu BEOGRAD ZA DECU kao najboljem delu iz oblasti ilustracije i NIKOLI BOŽIĆU za knjigu ASTRONOMIJA kao najboljem delu iz oblasti popularne nauke.
O nagradi iz oblasti ilustracije odlučivao je žiri u sastavu: Slaviša Ljubomirović, Ludvik Vinsent Gadomski i Vesna Moravić-Balkanski, predsednik žirija.
Obrazloženje žirija: U ovoj knjizi odlično su usaglašeni forma i sadržaj. Stilski su ujednačene i inventivno kombinovane različite teme, koje su dinamično raspoređene kroz celu knjigu. Ovo je dobar primer sredstva (u ovom slučaju računar) koje pronalazi adekvatnu i kvalitetnu primenu u ilustraciji. „Beograd za decu“ turistički je vodič. Ilustrator je bio pred ozbiljnim zadatkom da konkretna mesta, poznate zgrade i svima poznate istorijske osobe prikaže likovnim jezikom prilagođenom deci, a da pritom zadrži formu vodiča. Milenko Stevanović to je postigao, uspevši pritom da nešto uprošćenim crtežom i blagom stilizacijom izbegne zamku karikaturalnosti i preteranog kolorisanja. Forma i sadržaj su uravnoteženi i čine nerazdvojnu celinu. Ilustracije su stilski ujednačene kroz celu knjigu, a dinamičnim menjanjem uglova gledanja autor je postigao osećaj kretanja, što je za vodič od velikog značaja. Crteži su rađeni računarom, a zahvaljujući autorovom osećaju za meru može se slobodno reći da su mogućnosti koje ovo sredstvo pruža adekvatno i kvalitetno primenjene.

Povezana vest:  Srpsko - hrvatski stand up show "Susjedi iz komšiluka" 21. juna u Jazz kantini Lisabon

Neven-AstronomijaO nagradi iz oblasti popularne nauke odlučivao je žiri u sastavu: Tijana Tropin, Zorana Opačić, Vladimir Andrić i Vladimir Jelenković, predsednik žirija.
Obrazloženje žirija: Ova knjiga može da posluži kao korisno dopunsko nastavno sredstvo učenicima koji žele da prošire svoja znanja i interesovanja za astronomske teme, koje se u osnovnoj školi u vrlo oskudnom obimu pominju u geografiji, fizici i matematici. Knjiga upoznaje mlade sa osnovnim principima astronomije, vodi ih na zanimljivo putovanje u beskrajno prostranstvo svemira i podstiče njihovo interesovanje za udaljene zvezde, sazvežđa, galaksije, asteroide, planete, komete, meteorite i druge objekte različitih struktura, veličina, sastava, starosti i udaljenosti. „Astronomija“ donosi i zanimljive činjenice o epohalnim astronomskim otkrićima kroz istoriju, kao i o stvaranju i razvoju astronautike, nove naučne disipline čiji su rezultati pre samo nekoliko decenija omogućili slanje prvih veštačkih satelita u svemir, a potom i prvih letilica s ljudskom posadom i svemirskih stanica sa istraživačkim laboratorijama, koje kruže u orbiti oko Zemlje. Osim mogućnosti da dobiju odgovore na pitanja kakva sazvežđa postoje, kako nastaje pomračenje Sunca i Meseca, od čega se sastoji rep komete ili kako nastaju crne rupe, u ovoj knjizi mladi čitaoci naći će i dovoljno podsticaja da se sami late astronomskih zadataka i pronađu zvezdu Severnjaču, da prate mesečeve mene, odrede geografsku širinu i načine prve astronomske beleške svojih posmatranja. Ova zanimljiva, dobro smišljena i jednostavno napisana knjiga u potpunosti je zaokružena odličnim ilustracijama Aleksandra Zolotića.
Žiri je u ocenjivanju knjiga koje su konkurisale za nagradu Neven u oblasti popularne nauke, u najuži izbor uvrstio još jednu knjigu u izdanju Kreativnog centra – 55 eksperimenata iz prirode, s podnaslovom Saznaj da li biljke i životinje znaju fiziku! Iako su samo nijanse prevagnule na stranu nagrađene Astronomije, žiri preporučuje mladim čitaocima i ovo delo autora Tomislava Senćanskog, prepuno zanimljivih priča o biljkama i životinjama, fizičkim pojavama koje se javljaju u živom svetu i poznatim naučnicima koji su ih proučavali, propraćeno maštovito smišljenim eksperimentima koji mlade čitaoce vode na uzbudljive časove velike škole prirode.
Tradicionalna nagrada Neven dodeljuje se u organizaciji Prijatelja dece Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva kulture od 1955. godine. To je najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu.
Kreativni centar čestita autorima na značajnom uspehu!

Povezana vest:  Nikola Đuričko u Novom Sadu: Promocija i potpisivanje knjige Dogodovštine jednog Džonija