Konferencija za medijeFilozofski spisi – Ogledi i rasprave 1976-1996: V tom Izabranih dela Zorana Đinđića

Nakon prva četiri toma Izabranih dela Zorana Đinđića (I: Jugoslavija kao nedovršena država, 2010; II: Jesen dijalektike, 2011; III: Subjektivnost i nasilje, 2012; IV: Politika i društvo, 2013), u prostorijama Fondacije dr Zoran Đinđić 17. oktobra 2013. godine predstavljen je i peti tom, pod naslovom Filozofski spisi – Ogledi i rasprave 1976-1996, takođe u izdanju Fondacije dr Zoran Đinđić i Narodne biblioteke Srbije.
Ovaj tom obuhvata izbor iz filozofskih i kritičkih tekstova koje je Zoran Đinđić objavljivao po časopisima, zbornicima i kao predgovore pojedinim važnim prevodima iz filozofske i teorijske literature (Huserl, Diltaj, Kropotkin, Kozelek), tokom pune dve decenije između 1976. i 1996. godine. Izbor pokazuje ne samo razvojni put jednog izvrsnog intelektualca i talentovanog filozofa, već i raspon njegovih interesovanja, od početne kritike praksis-teorije kod nas, kritike marksizma i neomarksizma, same kritike Marksa, preko fundamentalnih rasprava o prosvetiljskoj („klasičnoj nemačkoj“) filozofiji Kanta i Hegela, sve do zanimanja za Habermasa, Valtera Benjamina, Karla Šmita, Niklasa Lumana. Teme rasprava nisu samo uže filozofske, već istorijsko-filozofske i političko-teorijske, budući da u središtu Đinđićevog interesovanja uvek stoji problem odnosa teorijske i praktične filozofije, odnosno mišljenja i delovanja, posebno u društvima i razdobljima raspada jednog tipa socijalne i političke organizacije i (ne)mogućnosti da se izgradi novi, građanski i demokratski poredak i njemu pripadujući tip kulture ili komunikacije. Filozofski i teorijski uvidi Đinđića, rasuti u ovim tekstovima koji još uvek nisu izgubili aktuelnost, ugrađeni su kasnije u njegov praktični politički rad, kao lidera Demokratske stranke i srpske opozicije tokom 90-ih godina, odnosno kao političara i državnika na početku dve hiljaditih, kad je bio, tokom 3 godine, predsednik Vlade Republike Srbije, i na tom mestu bio tragično zaustavljen u sprovođenju proevropskih reformi i modernizacije srpskog društva i države.
Ovaj izbor filozofskih tekstova u V tomu, na više od 500 stranica, sastoji se od preko 20 uglavnom dužih ogleda i studija, a sačinio ga je, uz predgovor o filozofskom razvoju Zorana Đinđića, prof. dr Novica Milić.

Povezana vest:  Održana promocija romana "Četiri kiše" Ljubice Arsić