Branka 2235 27Otvorena izložba „Yo.V.A.3 – „Mladi bečki arhitekti 3“

Inženjerska komora Srbije i Grad Beč uz podršku Urbanističkog zavoda Beograda predstavili su sinoć u „Mikser Hausu“ gostujuću izložbu „Young Viennese Architects 3 – Mladi bečki arhitekti 3″.
Atraktivnu izložbu su pred brojnom zainteresovanom publikom svečano otvorili Mihael Dim, predstavnik Odeljenja za arhitekturu i uređenje grada Beča, dr Nebojša Stefanović, direktor Urbanističkog zavoda Beograda, prof. dr Milan Glišić, predsednik Matične sekcije projektanata Inženjerske komore Srbije i arhitekta Marija Lalošević, konceptor i koordinator izložbe u Beogradu. Kontaktni biro grada Beča COMPRESS Beograd obezbedio je svu podršku beogradskoj premijeri i saradnju sa Gradom Bečom.
Prenoseći pozdrave vicegradonačelnice Beča, Marije Vasilaku, Mihael Dim je istakao: „Radujemo se što je Beograd ponovo izrazio interesovanje za izložbom Yo.V.A. i potvrdio svoju opredeljenost ka inovativnim arhitektonskim rešenjima koja odgovaraju na potrebe okruženja i tržišta. Drugo izdanje ove izložbe predstavljeno je beogradskoj publici 2009. godine“.
Otvarajući izložbu direktor Urbanističkog zavoda Beograda dr Nebojša Stefanović poželeo je da ovakvih projekata bude još više i „da ubuduće i arhitekte iz Srbije dobiju mogućnost da svoje projekte predstave u Beču“.
Izložba popularno nazvana Yo.V.A.3 prezentuje projekte dvanaest arhitektonskih biroa iz Beča – Fattinger Orso Rieper, Flatz architects, Gabu Heindl, Grundstein, Kaufmann Wanas, Kirsch ZT GmbH, Kronaus Kinzelbach, Shibukawa Eder, SOMA, Span, Sputnic i Studiogruber.
Grad Beč je 2005. godine pokrenuo projekat Yo.V.A. sa ciljem da pruži podršku mladim bečkim arhitektama. Izložba predstavlja platformu pomoću koje mladi arhitekti mogu da iskažu svoje projekte, ideje i koncepte. Pravo da učestvuju u projektu imali su svi arhitekti do 45 godina starosti sa sedištem u Beču i najmanje jednim realizovanim projektom u Beču.
Arhitekte iz arhitektonskih biroa Fattinger-Orso-Rieper i Grundstein održaće predavanja u „Mikser Hausu“ danas u 18 i 19 časova. Predavanja su na engleskom jeziku i namenjena su stručnoj javnosti.
Postavka izložbe „Yo.V.A 3″ može se pogledati svakog dana do 6. novembra u „Mikser Hausu“, Karađorđeva 46. Ulaz je slobodan.

Povezana vest:  Briljantna zbirka priča Baš ti, baš tu Mirande Džulaj u izdanju izdavačke kuće Booka