alisa u zemlji cuda

Nova „Alisa u zemlji čuda“ u Dečjem kulturnom centru

Nova scenska verzija poznatog romana „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola, u režiji i adaptaciji Anje Suše, biće premijerno izvedena večeras u Dečjem kulturnom centru.
Uloge tumače glumci Milan Pajić i Jelena Ilić, a scenu, kostime i plakat kreirala je Zorana Petrov.
Prema rečima rediteljke, predstava je zamišljena kao reinterpretacija poznate Kerolove bajke u izvođenju samo dvoje glumaca i uz aktivno učešće dece-gledalaca.
Koristeći narativ „Alise“ glumci se nalaze pred složenim zadatkom da ponovo ožive poznate junake iz Zemlje čuda, maksimalno koristeći celokupni glumački instrumentarijum.
„Na ovaj način želimo da damo doprinos nestandardnom i pomalo rizičnom pristupu pozorištu za decu i mlade koje se kreće izvan ustaljenih klišea i da utičemo na formiranje ukusa naše publike koja će jednog dana, nadamo se, postati zahtevna i odgovorna publika nekih većih pozorišta“, ističe Suša.
Premijerom najnovije predstave koja je namenjena deci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovne škole, nastavlja se istraživanje savremenog jezika u pozorištu za decu, izvan dominantnog zabavljačkog i donekle estradnog okvira u kom se kreće srpski teatar za decu i mlade, dodaje ona.
Dečji kulturni centar je u protekle tri godine samostalno producirao i koproducirao nekoliko naslova za decu i mlade i na taj način se institucionalizovao kao relevantno teatarsko mesto Beograda za ovu vrstu pozorišta.
DKC je najavio da za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta priprema predstavu „Astronauti“ švedske autorke Eme Brostrom, u koprodukciji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, a premijera se očekuje do kraja godine.

Povezana vest:  Pavle Levi dobio nagradu “Nebojša Popović”