Kraljevo vs Sofija

BAFL: Kraljevske Krune u Sofiji

U nedelju 03. novembra od 14 h na Sofijskom stadionu Akadamika, Kraljevske Krune će se suočiti sa domaćim Sofia Bears timom, u okviru koja se po prvi put organizovane Balkanske lige (Balkan American Football League – BAFL). Očekuje se veoma zanimljiv međunarodni susret dva tima, posebno zato što su Bugarski igrači igrali za Kraljevački tim u ovogodišnjoj Superligi Srbije.
Veliki broj Bugarskih igrača, predvođenih sjajnim Aleksandrom Kenanovim je protekle sezone igrao u Krunama, te ni za jedne ni za druge nema mnogo tajni u predstojećem susretu. Kenanov je bio jedan od ključnih igrača i kapiten Kruna u nacionalnom takmičenju Srbije. Ovo neće biti prvu suret Kruna i Medveda, jer marta 2011. godine su Bugari gostovali u Kraljevu, gde su odigrali prijateljsku humanitarnu utakmicu, koja je ujedno bila i pripremna Krunama, pred veoma uspešnu sezonu. Kraljevčani su tada slavili sa 48:0.
Tim Sofia Bears je najuspešniji Bugarski tim, koji okuplja najiskusnije igrače koji imaju veliko iskustvo na međunarodnoj sceni, Američki fudbal nije toliko razvijenu Bugraskoj, kao u Srbiji, pa zato popularni „Mečkite“ se trude da igraju što više kvalitetnih međunarodnih utakmica. BAFL je upravo takmičenje koje će doprineti razvoju fudbala u celom regionu, što je veoma značajno i za Sofia Bears.
Bugarski igrač Simeon Vasilev, koji je doskora igrao za Krune, a po svemu sudeći će tokom 2014. nastaviti krijeru u Mladenovcu, ovako komentariše predstojeći susret: „Ova utakmica će biti utakmica protiv naše braće iz Srbije, zato što znamo sve momke iz Kruna i zajedno smo igrali mnogo jakih i teških utakmica. Tako da će biti zanimljivo, a mi dati sve od sebe i imamo velika očekivanja i od našeg kapitena Kenanova. Mislim da ćemo pobediti ovaj put.“
Kraljevo Royal Crowns će naredne godine igrati u prvoj ligi Srbije. To će biti prilika da se mladi igrači, koji i čine kostru ovog tima, dodatno afirmišu, a učešće u Balkanskoj ligi, kao i eventualno njeno osvajanje biće dodatan podstrek za Američki fudbal u gradu na Ibru. Sigurno je da će utakmica u Sofiji biti veoma emotivna, jer će se na suprotnim stranama lopte naći dojučerašnji saigrači.
Kapiten Kruna, Stefan Đurić, iznosi svoja očekivanja pred prvu BAFL utakmicu svog tima: „U ovaj meč ulazimo sa kombinovanom ekipom naših juniora, seniora i nekolicinom pojačanja. Na žalost idemo da igramo protiv momaka sa kojima smo prošle godine delili „bojno polje“ ali ćemo ipak i pored toga dati sve od sebe da to ne utiče na našu igru. Imamo par iskusnijih igrača, ali priliku da se dokažu će takođe dobiti i mlađi igrači koji će sada, a i predstojeće sezone činiti seniorski pogon. Očekujem pre svega fer i korektnu igru i iščekujem pobedu.“
Inače, Balkanska liga je startovala utakmicom u Bukureštu 29. septembra, gde su domaći Rebels pobedili goste iz Bugarske, Sofia Bears rezultatom 6:0. Rumuni su do ovog vođstva došli akcijom trčanja od 15 jardi, RB-a Daniela Dute, i to još u prvoj četvrtini, što se kasnije pokazalo kao dovoljno za trijumf. Inače vremenske neprilike u Bukureštu, hladno vreme i jaka kiša su uticali na ovaj minimalan broj postignutih poena. Zato su oba tima teško osvajala jarde trčanjem, a zbog slabe vidljivosti pasom skoro pa nikako. Rumuni su „spustili“ svoju odbranu blizu linije skrimidža i na taj način uspevali da zaustave napade Bugarskih gostiju, koji su uglavnom išli trčanjem preko inače sjajnog RB/LB Aleksandra Kenanova.
Učesnici i osnivači lige su Kraljevo Royal Crowns (Srbija), Sofia Bears (Bugarska) i Bucharest Rebels (Rumunija). BAFL i ako ove početne godine okuplja samo tri tima, kao međunarodno takmičenje ima veliki razvojni potencijal, jer američki fudbal se poslednjih godina proširio i ojačao u regionu. Ove godine će susreti između navedena tri tima dati zamajac daljem razvoju ovog međunarodnog takmičenja na Balkanu, pa se već iduće godine očekuje učešće timova i iz Bosne, Hrvatske i Slovenije.
Srđan Ćosić, predsednik Kraljevskih Kruna i jedan od inicijatora formiranja BAFL-a kaže: „Zajednička ideja je bila da napravimo regionalno takmičenje u kojem će moći da učestvuju svi timovi sa Balkana. Želja nam je da na ovaj način objedinimo sve sportiste američkog fudbala, kako bi mogli da međusobno odmere snage na terenu i kroz to svaki tim stekne dodatno iskustvo i više napreduje. Već sad imamo dogovore da se u budućnosti BAFL proširi sa još klubova iz različitih država u okruženju.“

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Meri Vorlik posetila kamp američkog fudbala u Kraljevu

Nakon utakmice u Sofiji, Kraljevske Krune će već iduće nedelje 10. novembra, dočekati tim Bukurešt Rebels, iz Rumunije.

Raspored BAFL 2013:
29. Septembar – Sofia Bears @ Bucharest Rebels – (Bucharest, Romania)
3. Novembar – Kraljevo Royal Crowns @ Sofia Bears – (Sofia, Bulgaria)
10. Novembar – Bucharest Rebels @ Kraljevo Royal Crowns – (Kraljevo, Serbia)

Povezana vest:  SUPERLIGA: Veprovi u plej-ofu, Panteri i dalje u igri