Portugalski azulezo - Savremeni dijalozi u KomBank Art holuDuh Lisabona u Beogradu

U centru Lisabona, glavnog grada Portugala, gotovo je nemoguće pronaći zgradu koja nije ukrašena oslikanim keramičkom pločicama – azuležom. Ovaj zaštitni znak portugalske kulture predstavljen je na izložbi „Portugalski azuležo – Savremeni dijalozi“, u KomBank Art holu. Do 22. novembra svi posetioci mogu da osete „duh Portugala“, upoznajući se sa ovom dekorativnom umetnošću, zbog koje je keramika postala neizostavan deo umetnosti.
Izložba u KomBank Art holu, koju organizuje Ambasada Portugala u Beogradu u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti i Komercijalnom Bankom, predstavlja jedan osvrt na istoriju proizvodnje azuleža u portugalskim industrijskim centrima od kraja 18. veka do danas kao i na njegovu upotrebu u modernom dobu.
„Duboko sam ubeđen da kultura zbližava narode i siguran sam da će ovaj događaj takođe doprineti jačanju bilateralnih odnosa na svim nivoima između Srbije i Portugala. Budući da je portugalski azuležo veoma karakterističan za našu kulturu i identitet, posetioci ove izložbe će imati priliku da se upoznaju sa jednim od najosnovnijih crta našeg umetničkog izraza.“ – poručio je na otvaranju Nj.E. Mr. Augusto Saraiva Peixoto, Ambasador Portugala u Beogradu.
Azuležo predstavlja kultorološki dar Portugala svetskoj kulturi. Kao nadahnuće za mnoge druge oblike i tehnike, postao je inspirativan spoj umetnosti i arhitekture grada. Izložba je rezultat saradnje Instituta Kamoiš i Narodnog muzeja azuleža.
Azuležo u prevodu s arapskog označava mali obojeni kamen, ali je zapravo reč o oslikanoj glaziranoj keramičkoj pločici. Najpre je ukrašavao kupole crkvi i unutrašnje zidove kuća, da bi se potom pojavio na fasadama kojima se svet i danas divi.

Povezana vest:  Opera Atila ponovo na repertoaru Narodnog pozorišta