Alison PinoAlison Pino: U Srbiju stižemo po novu medalju

Najbolja rukometašica planete 2009. godine u izboru IHF-a, Francuskinja Alison Pino (24), sa svojom reprezentacijom je dva puta igrala u finalu, oba puta poražena (SP 2009 i SP 2011), ali je uz srebne medalje, na poslednjim turnirima u Kini i Brazilu dolazila do priznanja za najboljeg srednjeg beka na svetu. Jedna od najboljih igračica planete, trenutno u dresu makedonskog Vardara, ekskluzivno za serbia2013.com, govori o nastupajućem planetarnom takmičenju u Srbiji.

Posle Francuske i Rumunije, zaigrala si u dresu makedonskog Vardara, koji je ove godine pravo stecište vrhunskih svetskih igračica. U kakvom raspoloženju i formi dočekuješ poslednji mesec pred SP 2013?

– Novi deo moje karijere je veoma interesantan i neverovatan. Dolazak u Skoplje je bio veoma dobar izbor, jer sam pozitivno iznenađena od samog dolaska ovde. Shvatam koliko je važna i moja pomoć klubu za budućnost, sada kada je na početku.

Povezana vest:  Cvetković: Daćemo sve od sebe da vratimo rukomet u vrh

Francuska je dva puta igrala finala Svetskih prvenstava od 2009. godine, dok na Evropskim prvenstvima nemate velikih uspeha. Kako to objašnjavaš?

– Istina je da smo bolje na Svetskim prvenstvima i svesne smo toga. Uvek imamo problema na Evropskim prvenstvima posle Olimpijskih Igara. Zašto, stvarno nemam odgovor. Mislim da smo prošlog decembra u Srbiji još uvek bile razočarane eliminacijom sa Olimpijskih Igara u Londonu, iako smo to pokušavale da sakrijemo. Sve je išlo odlično do tog poraza od Crne Gore u četvrtfinalu. Na EURO 2012 bile smo psihološki nespremne.

Da li je Francuska sposobna da se treći put zaredom popne na pobedničko postolje?

– Mislim da možemo to da napravimo, ali biće teško iz mnogo razloga. Prvi je što smo promenili stručni štab, a svaki novi selektor donosi nešto novo, a vremena nema puno. Drugo je što će nam nedostajati neke igračice, ali kao što sam već rekla, mi dobro igramo na Svetskim prvenstvima.

Povezana vest:  Rukometaši Vojvodine osvojili Super kup

Ko su favoriti za najviši plasman na SP 2013 u Srbiji?

– Ne smatram das mo mi među favoritima, pre svega, zbog poslednjeg rezultata na EURO 2012. Norveška i Crna Gora su definitivno prvi favoriti za zlato.

S obzirom da ste već nastupali u Srbiji, kakve utiske nosiš iz zemlje organizatora SP 2013?

– Gostoprimstvo je bilo dobro, kao i sam turnir. Očekivala sam samo bolji rezultat. Nadam se da ćemo ovoga puta osvojiti medalju.

Na putu do završnice, ukrštate se sa grupom gde je domaćin – Srbija. Prošle godine, upravo su vas Srpkinje sprečile da dođete do polufinala. Da li si svojoj saigračici Andrei Lekić i ostalim srpskim reprezentativkama (Marina Dmitrović i Marija Lojpur) obećala revanš?

Povezana vest:  EP 2016, Nemačka novi evropski prvak

– Haha, odlično pitanje, koje sam i očekivala. Andrea često pravi šale na moj račun kada pričamo o toj utakmici na Evropskom prvenstvu. Rekla sam joj da me je u šest meseci dva puta zaustavila na putu velikih uspeha, prvo sa reprezentacijom, a onda i klubom, mađarskim Đerom u Ligi šampiona, kada sam igrala za rumunski Olkim. Spremna sam definitivno da joj se revanširam, iako znam koliko će biti teško da igramo jedna protiv druge. Ona voli da pobeđuje, isto kao i ja – rekla je na kraju razgovora francuska reprezentativka.