Vrazje tirnice„Đavolji kolosek“ uskoro i na slovenačkom
 
Roman „Đavolji kolosek“ Bojana Bosiljčića uskoro će se pojaviti i na slovenačkom, pod nazivom „Vražje tirnice“. Roman koji je prvi put objavljen 1995. godine svojom tematikom zainteresovao je mnogobrojnu čitalačku publiku.
„’Đavolji kolosek’ Bojana Bosiljčića je bolna pripovest o vremenu kada se Jugoslavija politički raspala, povlačeći u svoj pakleni vir lične i generacijske priče koje su tim raspadom bile duboko pogođene, i uništene. Đavolji kolosek veoma osećajno pripoveda čitavu tragiku toga vremena. Na početku kroz putešestvije trojice prijatelja koji krstare Jadranskom obalom, a potom kroz klasičnu ljubavnu storiju Borka i Marije… Danas ponovo oživljavamo prijateljstvo i poštovanje – među narodima, prijateljima, porodicama.“ – istakla je Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura.
Knjigu u Sloveniji izdaje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne delatnosti u kooperaciji sa Ambasadom republike Srbije u Sloveniji. Prevodilac je Lena Đokić, dizajn korica radila je Maša Kozjek. Recenziju je napisala Andreja Rihter, nekadašnja ministarka kulture Slovenije, danas direktorika Foruma slovenskih kultura.
„Ovom knjigom nisam hteo ništa drugo nego da svet kakvog smo znali, koji nam se u jednom času rasuo kroz prste koje nismo stigli da na vreme stisnemo, opišem za buduća vremena. Ništa što već Homer nije uradio – mnogo bolje od mene, uostalom. Ali svako je zadužen za svoje vreme, i svoju muku. I kad se nevini čitalac zapita o autobiografičnosti ove proze, moraće da zna samo jedno: da vezanost njenog pisca za ispričanu priču nije ni blizu toliko važna kao vezanost svih nas za tu priču. Svih nas koji smo, i kad nismo pevali otužne rodoljubive pesme, ipak živeli razapeti između Vardara i Triglava, u momentu kad je geografija, suprotno svemu što smo o njoj znali, počela da te toponime neopozivo udaljava jedan od drugog.“ – rekao je Bojan Bosiljčić povodom izlaska knjige na slovenačkom.
Pisac i novinar Bojan Bosiljčić rođen je 1957. Objavio je knjige „Uzaludni“, romane „Đavolji kolosek“ i „Moraš me jednom opet ovde dovesti“, kratke priče, „Pulske mažoretkinje ne gaze strojevi korak“, putopis iz Istre. Na Televiziji Beograd autor je serijala „Razgolićeni grad“. Pokretač je magazina iz kulture „Metropolis“, koji se emituje već 20 godina. Autor je filmova (scenario i režija) „Vrelina đavola u Beogradu: Čarls Bukovski“ i „Dušan“ (posvećen rasističkom ubistvu Roma Dušana Jovanovića, kog su u centru Beograda ubili skinhedsi). Pokretač je regionalnog kulturnog mesečnika „Ex Yu kult“, koji se sa ekskluzivnim prilozima iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Skoplja emitovao 2001. i 2002. godine, i do danas ostao jedina takva emisija u svim pomenutim zemljama bivše Jugoslavije.
Roman „Đavolji kolosek“ bio je u izboru 20 najboljih za NIN-ovu nagradu. Reizdanje je izašlo u Laguni 2011. godine.
Povezana vest:  X JUBILARNI SOMUS - SOMBORSKE MUZIČKE SVEČANOSTI