Kreativna kuhinja koriceKnjiga novih recepata Steve Karapandže „Kreativna kuhinja“

Kulinarska zvezda sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora Stevo Karapandža sutra će se od 17 do 18.30 sati u knjižari Vulkan u SC „Ušće“ družiti sa čitaocima i promovisati svoj novi kuvar „Kreativna kuhinja“ u izdanju „Profila“.
Za srpsko izdanje koje je štampao beogradski ogranak zagrebačke izdavačke kuće „Profil“, predgovor je napisao Đorđe Kostić, osnivač i počasni predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, koja je Karapandži dodelila kolajnu i doživotno članstvo.
On je nazvao Karapandžu „pionirom popularizacije kulinarsrtva na teritoriji bivše Jugoslavije i ljubimcem publike ali i idolom svih kuvara kojima je otvorio nova vrata u tu magičnu profesiju“ izrazivši zadovoljstvo što je majstor poput Karapandže prihvatio da kroz ovu knjigu podeli sa kolegama iskustva i znanja iz bogate karijere.
Nova knjiga je, prema rečima Krstića, pravi profesionalni priručnik zamišljen da u njoj podeli lična iskustva i otkrije tajne ali će biti korisna i ljubiteljima kulinarstva koji žele da steknu nova znanja i prošire svoje kuvarske vidike jer je izvor novih gastronomskih ideja.
„Kreativna kuhinja“, istakao je Kostić, je rezultat dugogodisnjeg Karapandžinog rada kreiranja i ličnog zalaganja i eksperimentisanja u pravoj kuhinji, za prave goste i to internacionalne.
Kao stručnjak, Kostić je procenio da su recepti pažljivo odabrani, maksimalno tačni i mogu se sa lakoćom pripremiti a svaki daje mogućnost kreativnom kuvaru da ih obogati sa brojnim varijacijama.
Kao posebno značajan momenat Krstić je naveo da je Karapandža koristio namirnice koje postoje kod nas što će domaćim gurmanima olakšati potragu za potrebnim sastojcima.
Autor knjige je svojim budućim čitaocima objasnio da je ovim kuvarom želeo da im ponudi jednostavna, ali ukusna jela koja će svakome ostaviti mogućnost da u njih unese sopstvenu maštu, kreaciju i strast i da pri tome uživa stvarajući nova jela kao što je on uživao više od 40 godina i veruje da tu strast prenosi na nove naraštaje.
Prema mišljenju Veljka Barbieria ovaj kuvar donosi tradicionalna i klasična jela kroz koje autor vodi čitaoca precizno, korak po korak kako već svi znamo da samo on ume.
Ovo srpsko izdanje objavljeno je zahvaljujući sponzorstvu hotela „In“ koji će mu biti domaćin tokom jednodnevnog boravka u glavnom gardu.
Knjiga sadrži 285 potpuno novih recepata koje je Karapandža prilagodio da se mogu veoma lako i brzo pripremiti što je imperativ u doba kada niko nema puno vremena za kuvanje.
„Kreativna kuhinja“, kao i prethodni kuvar velikog majstora „Moji najdraži recepti“ sutra će se prodavati po specijalnim promotivnim cenama.

Povezana vest:  Čuvena japanska pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming prvi put u Beogradu