ce_gevara Izložba Ljubinke Šibe Fimić u čast Če Gevare
U Galeriji umetnosti slike večeras je pred brojnom publikom otvorena izložba „Put za Havanu“ u čast Če Gevare autorke Ljubinke Šibe Fimić.
-U svetu u kome se nalazi moje malo ostrvo, blokirano i izloženo stalnim klevetničkim kampanjama Amerikanaca pojavili su se četkica i platno jedne Srpkinje koja je želela da sačuva mnogostrani lik Če Gevare – kazala je ambasadorka Kube Mersedes Martines Valdes otvorivši izložbu.
Ona je dodala da su senzibilitet i ženska imaginacija umetnice „odleteli“ do La Igere (Argentina), gde je Če Gevara ubijen, da bi ga prikazala iznurenog ratnim danima, ali i pred svojim neprijateljima.
Fimićeva je prikazala seriju pastela na kojima je prikazala portrete Če Gevare, njegova raspoloženja (umornog, isrpljenog), na konju i drugo oslikavajući tragove revolucije i život njenih junaka iz Kube.
Među zvanicama bili su i ambasadori Alžira, Brazila, Meksika, Rusije, Gane.
Ernesto Gevara de la Serna (1928-1967), poznatiji kao Če Gevara ili samo Če je bio marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, lekar, diplomata i pisac.
Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija posle njegove smrti, predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom sveta.
Fimićeva (65) rođena je u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje. Do sada se samostalno predstavila na oko 40 samostalnih izložbi u Jugoslaviji, Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Nemačkoj i na Kipru.
Ovu postavka, koja će trajati do 25. aprila, nakon Beograda videće stanovnici Havane.
Povezana vest:  Laguna objavila BESNILO Borislava Pekica