vulkan izdavastvo„Vulkan“ objavljuje dela Umberta Eka

Čitaoci u Srbiji uskoro će imati priliku da čitaju najpoznatija dela Umberta Eka u izdanju „Vulkan izdavaštva“, jer je ovaj izdavač otkupio prava za objavljivanje srpskih prevoda Ekovih dela, među kojima su tri ilustrovana izdanja, šest romana i eseja „O književnosti“.
„Vulkan“ će, kako je saopšteno objaviti ilustrovana izdanja „Istorija lepote“, „Istorija ružnoće“ i nova knjiga „Storia delle terre e dei luoghi leggendari“, šest romana – „Ime ruže“, „Fukoovo klatno“, „Baudolino“, „Ostrvo dana pređašnjeg“, „Tajanstveni plamen kraljice Loane“, „Praško groblje“ dinamikom dve godišnje, kao i esej „O književnosti“.
Za drugu polovinu 2014. godine planirano je objavljivanje prevoda najnovijeg ilustrovanog Ekovog dela „Storia delle terre e dei luoghi leggendari“, veličanstvenog putovanja kroz bajkovite predele književnosti i folklora.
Od epskih pesnika antike do savremenih pisaca naučne fantastike, od Svetog pisma pa do modernih bajki, pisci i pripovedači su kroz vekove stvarali izmišljene i mitske zemlje, projektujući u njih sve naše snove, ideale i strahove.
U tradiciji „Istorije lepote“ i „Istorije ružnoće“, ovaj čuveni pisac vodi nas na predivno ilustrovano putovanje kroz čudesne zemlje mitova i mašte, upoznajući nas sa njihovim stanovnicima, strastima koje njima vladaju, sa njihovim herojima i zlikovcima, i iznad svega, ukazuje nam na to koliko su nam oni važni. Bavi se ljudskom potrebom da istraži takva mesta, predele utopije i distopije u kojima naša mašta može da se suoči sa stvarima koje su toliko neverovatne za naš ograničen stvaran svet.
Opremljena sa više od 300 ilustracija u boji, ova knjiga prava je bogata riznica iz koje se može mnogo toga naučiti, a pritom se i sjajno zabaviti. Ona spaja svetsko književno nasleđe na prepoznatljiv i samo njemu svojstven način – Homerove poeme i razni drugi drevni i srednjevekovni tekstovi predstavljeni su rame uz rame sa Guliverovim putovanjima i Alisom u Zemlji čuda; ovde se sreću Tolkin i Marko Polo, Herodot i Niče, Plinije i Edgar Alan Po.
Zajedno, ove priče snažno su uticale na naš senzibilitet i pogled na svet, na celokupnu našu percepciju stvarnosti i umetnosti.
Umberto Eko je italijanski pisac, filozof, esejist i lingvista. Jedan od najznačajnijih mislilaca našeg doba rođen je u Alesandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Redovni je profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji. Slavu je stekao romanom „Ime ruže“, prema kojem je snimljen i kultni film, a potom su i ostali njegovi romani naišli na sjajan prijem kako kod publike tako i kod kritike.

Povezana vest:  Evropski operski dani u Madlenianumu