Zubin MehtaZubin Mehta će dirigovati Novogodišnjem koncertom 2015.

Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije 2015.dirigovaće Zubin Mehta, saopštio je jedan od najpoznatijih orkestara u svetu.
Mehta, koji je počasni član Bečke filharmonije, time će se naći po peti put (1990., 1995., 1998. i 2007.) za dirigentskim pultom koncerta koji se prenosi uživo na sve kontinente sveta, i uvrstiće se među retke dirigente koji su do sada najčešće dirigovali Novogodišnjim koncertom u Beču.
Orkestar je odao priznanje Mehti, novim pozivom, ne samo, kako se naglašava, jednom od vodećih dirigenata našeg doba, već i velikom humanisti.
Saradnja orkestra i Mehte, koja je duga 52 godine, kako je istaknuto u Beču već je odavno postala „ljubavni odnos“.
Inače Mehta je rođen u Indiji 1936.godine, a studirao je u Beču na Muzičkoj Akademiji gde je učio kod Hansa Svarovskog, poznatog kao stvaraoca dirigenata u Austriji.
On je najpre bio dirigent filharmonijskog orkestra u Los Anđelesu, kojem je pomogao da dosegne do svetske slave.
Taj uspeh bio je impresionirajući i za njujoršku filharmoniju, koja je Mehti ponudila mesto muzičkog direktora, a taj posao je obavljao od 1978.do 1991..Zatim je bio generalni muzički direktor Bavarske državne opere.
Mehta, koji se posvetio podsticanju mladih u Indiji, je doživotni muzički direktor Izraelske filharmonije i počasni dirigent mnogih daljih orkestara.

Povezana vest:  Druženje sa autorima knjige "Urnebesna fizika" u subotu u 11 sati u knjižari Delfi u TC Aviv Park na Zvezdari