stefan-nemanja-koriceNova knjiga Luke Mičete „Stefan Nemanja“ u prodaji
 
Povodom 900 godina od rođenja rodonačelnika dinastije Nemanjića, u izdanju Lagune, u prodaji je nova knjiga Luke Mičete „Stefan Nemanja“.
Ovo je knjiga o istoriji Srbije, o nastanku evropske Srbije od doseljavanja Srba na Balkan do države velikog župana Stefana Nemanje.
Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, spada u one vladare koji su stekli poštovanje kako svojih podanika i savremenika, tako i svojih potomaka. Samo je uticaj njegovog svetiteljskog kulta na srpski narod bio veći od njegove vladarske slave. Monah sveti Simeon je nadvisio i nadmašio velikog župana Stefana Nemanju. Vladarski plašt zamenio je skromnom monaškom rizom, mač krstom, štit jevanđeljem, veseli i bučni dvor hilandarskom tišinom. Silazeći sa trona, peo se u večnost. Bilo je to izdizanje iznad ljudske mere – na putu ka svetlosti.
„Ova nevelika knjiga koja je pred vama je, pre svega, brevijarij jednog velikog doba srpskog naroda i jednog velikog njegovog vladara, ali i sažeta povest o naseljavanju Srba na Balkansko poluostrvo i njihovom pokrštavanju, kao i o hristijanizaciji drugih vladara – kada su udareni temelji moderne Evrope.
Ovo je, dakle, kratka studija o nastanku Srbije, sagledavana u kontekstu stvaranja evropskih država od kojih se Nemanjina nije razlikovala.“ Luka Mičeta
Luka Mičeta (Beograd, 1959). Završio je Prvu beogradsku gimnaziju. Studirao ekonomiju na Beogradskom univerzitetu. Novinarstvom se bavi od 1980. godine. Bio je komentator i urednik lista Student; kolumnista podgoričke Pobjede; urednik prvog mesečnika na engleskom jeziku The Drum (B92); komentator i urednik Nina; generalni direktor Tanjuga.
Ljubitelji istorije, novu knjigu Luke Mičete „Stefan Nemanja“ mogu naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.
Povezana vest:  Dani Beograda od 16-19. aprila