Elektronsko izdanje romana Marije Sajkas - Svastara Ester JovanovicElektronsko izdanje romana Marije Šajkaš — Svaštara Ester Jovanovič

Nedavno objavljeni roman Marije Šajkaš, „Svaštara Ester Jovanovič“ dostupan je u elektronskom izdanju na sajtu amazon.com (http://www.amazon.com/dp/B00HSOA5JM). Reč je o jednom od prvih romana na srpskom jeziku koji ima svoje potpuno elektronsko izdanje kojim autorka omogućava čitaocu da krene sam na put otkrivanja najrazličitijih sudbina i ličnosti koje su obeležile jedan period, onoliko duboko koliko sam to želi.
Delo „Svaštara Ester Jovanovič“ u potpuno novoj perspektivi oživljava svakodnevicu Beograda i Njujorka krajem 30-ih godina dvadesetog veka. Roman uvodi čitaoca u svet realnih istorijskih ličnosti, muzike, umetnosti, kulture i politike koji se prepliću kroz dve epohe obeležene društvenim potresima, ratovima i emigracijom.
Elektronsko izdanje romana donosi veliki broj hiperlinkova koji povezuju zanimljive pojmove i njihovo objašnjenje na veoma jednostavan način. Aplikacija je kreirana tako da u potpunosti ugodi preferencijama svakog čitaoca, između ostalih postoje mogućnosti čitanja knjige u omiljenom fontu, izbor veličine slova kao i omiljene pozadine. Takođe, ova aplikacija čitaocu omogućava da dodaje sopstvene beleške (Notes) i ima opciju markiranja teksta (Highlights). Pored sajta amazon.com, knjiga će biti dostupna i na play.google.com.
Prateći živote, razmišljanja i promene dve mlade žene, Amerikanke koja se pre više od pola veka otisnula iz Njujorka put Beograda, i Beograđanke koja se upravo sprema da emigrira u Njujork, književnica je roman posvetila svima onima koji su se iselili ili se spremaju da se isele iz domovine. Sama tema kojom se ovo delo bavi svrstava ga u relativno novi žanr u srpskoj literaturi, takozvanu – imigrantsku literaturu.

Povezana vest:  Slika "Berba" Save Šumanovića u atrijumu Narodnog Muzeja