U knjizi „Srpske junačke pesme“ nalazi se izbor najpoznatijih narodnih epskih pesama koje je sakupio i u više knjiga objavio Vuk Stefanović Karadžić. One predstavljaju dragocenu riznicu srpske istorije, književne tradicije i narodne mudrosti. Svojom originalnošću, poetičnošću i skladom očarale su evropsku literarnu elitu Vukovog vremena i jedan su od najvažnijih segmenata očuvanja i negovanja nacionalnog identiteta.

Izvanredan predgovor za knjigu napisao je prof. dr Boško Suvajdžić, naš najveći poznavalac narodne književnosti, koji odlično sažima i objašnjava Vukov rad na prikupljanju i podeli građe.

Povezana vest:  Petodnevni festival klasične muzike u Somboru od 19. do 23. oktobra

„Svi pokušaji klasifikacije srpske narodne poezije polaze od Vukove periodizacije i sistematizacije građe. Osnovni Vukovi kriterijumi za podelu vrsta narodne poezije jesu namena, način i okolnosti izvođenja pesama: ’Sve su naše narodne pjesme razdijeljene na pjesme junačke, koje ljudi pjevaju uz gusle, i na ženske, koje pjevaju ne samo žene i đevojke, nego i muškarci, osobito momčad, i to najviše po dvoje u jedan glas.’… Osnovni je zadatak epske pesme, još od najstarijih epova čovečanstva, da sačuva spomen o velikim junacima i znamenitim događajima u vremenu i prostoru, i da ih ostavi potomstvu kao svetle primere ’čojstva i junaštva’, koji uz to imaju i agitacioni karakter u svim relevantnim nacionalnim zbivanjima“, stoji, između ostalog, u predgovoru profesora Suvajdžića.

Povezana vest:  "Srce od stakla" - "Bouns" u stilu i iz pera Nore Roberts

Nakon iscrpnog predgovora slede narodne epske pesme raspoređene po ciklusima: „Svetitelji i junaci“, „Do propasti carstva i gospodstva srpskog“, „Kosovska epika“, „Epske pesme o Marku Kraljeviću“, „U pokosovskom krugu pesama“, „Epske pesme o hajducima i uskocima“, „Pesme o oslobođenju Srbije i Crne Gore“.

Na kraju izdanja data je hronologija života i rada Vuka Karadžića, kao i rečnik manje poznatih reči.

Povezana vest:  Proslava Prešernovog dana na Velikoj sceni Madlenianuma

„Srpske junačke pesme“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.